Vianočná sezóna v pekárni Lebkuchen Schmidt sa začína už koncom leta – zákazníci netrpezlivo čakajú. Vyvážajú ich aj za oceán.
Vo výrobni v Bavorsku sa vianočná sezóna začína už koncom leta a potrvá prakticky až do sviatkov. Cukrári tu pracujú na tri zmeny šesť dní v týždni.
„Naši zákazníci sa už nevedia dočkať svojich obľúbených perníčkov,“ uviedol manažér výroby Lebkuchen Schmidt Dirk Kuen.
Práve tu vznikajú vychýrené norimberské perníčky, ktoré majú 500-ročnú tradíciu. V pekárňach v meste ich pečú na tony, štvrtina produktov pritom smeruje do zahraničia. Maškrtníci, ktorí si na medovo-orieškové dobroty zvykli, si neváhajú priplatiť aj za dovoz, povedzme, za oceán.
„Niektorí zákazníci si už naše perníčky objednali, pretože vedia, že kým sa k nim do USA dostanú, potrvá to veľmi, veľmi dlho,“ dodáva Kuen.
Norimberské perníčky sú trvanlivé a pri štedrovečernom stole vraj nikto nespozná rozdiel, či ich piekli v septembri alebo v decembri. Tradične chutia po mandliach, lieskovcoch a kandizovanom ovocí. Recept ostáva po stáročia takmer nemenný, v tejto výrobni si trúfli len na jednu obmenu – robia ich aj vo vegánskej verzii. Dopyt po moderných príchutiach výrobcovia síce zaznamenali, sú však odhodlaní nepodľahnúť trendom.
„Napríklad taká čili príchuť by sa našim perníkom nehodila. Rovnako ani dubajská čokoláda – všetci o nej hovoria, ale myslím si, že my ju do perníkov nikdy nedáme,“ dodáva manažér.
Norimberské perníčky z tejto výrobne sa budú predávať pred Vianocami v supermarketoch v Nemecku a vo východnej Európe, no nájdete ich aj v stánkoch na slávnych vianočných trhoch v tomto bavorskom meste. Jeden jediný sa tam predáva za zhruba štyri eurá, cena celej dózy sa pohybuje okolo dvadsiatich.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo