Huby sú obľúbenou surovinou v kuchyni, no nie každá sa dá bezpečne sušiť.
Sušenie húb je jedna z najefektívnejších metód ich konzervácie. Umožňuje dlhodobé skladovanie, zvýrazňuje arómu a sprístupňuje ich v kuchyni po celý rok. Nie všetky druhy sa však na sušenie hodia – niektoré môžu zhorknúť, stratiť chuť alebo sa počas skladovania stať rizikovými pre zdravie.
Kvalitu húb pri sušení ovplyvňuje najmä obsah vody a bielkovín v dužine. Huby s vysokým obsahom vody schnú dlhšie a často sa ich nedá úplne vysušiť, čo zvyšuje riziko plesní a baktérií počas skladovania. Upozornil na to výskum publikovaný v časopise Foods.
Pri procese sušenia dochádza k denaturácii bielkovín, čo mení štruktúru a textúru húb. Dužina môže stvrdnúť a stať sa vláknitou alebo žuvacou. Enzýmy bielkovín (proteolytické enzýmy) zároveň rozkladajú niektoré zložky, čo pri nesprávnom sušení môže viesť k tvorbe peptidov a aminokyselín, ktoré reagujú nevhodným spôsobom a negatívne ovplyvňujú chuť.
Vedci pozorovali reakcie Maillarda – chemické procesy medzi cukrami a aminokyselinami – ktoré môžu pri dlhom sušení alebo vysokých teplotách spôsobiť horkosť, zmenu farby a arómy húb.
Ukázalo sa, že nie všetky obľúbené huby sa dajú úspešne usušiť. Web Polsat News upozorňuje najmä na tieto druhy:
Naopak, niektoré druhy si pri sušení zachovávajú chuť a arómu alebo ju dokonca zvýraznia, a preto sú vhodné na takýto spôsob spracovania:
Rovnako dôležité ako sušenie je ale aj ich skladovanie. Po usušení ich treba uchovávať v suchu a tme, ideálne v uzavretých sklenených nádobách alebo plechovkách. Pre lepšiu ochranu je možné pridať prírodné konzervačné prostriedky, ako bobkový list, zrnka čierneho korenia či listy orecha.
Huby pravidelne kontrolujte – ak sa objaví plesnivý povlak alebo nepríjemný zápach, treba ich okamžite vyhodiť.
Dva manželské páry si pri zbere húb osudovo pomýlili bedľu s jedovatou muchotrávkou. Pozrite si archívnu reportáž, v ktorej sa dozviete viac:
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo