Nafukovanie, bolesti brucha či ťažký žalúdok po jedle trápia mnohých. Kým lieky prinášajú rýchlu úľavu, vedci pripomínajú, že aj bylinky a koreniny dokážu trávenie prirodzene podporiť.
Problémy s trávením dokážu poriadne znepríjemniť deň – či už ide o pocit plnosti po jedle, nadúvanie alebo občasné pálenie záhy. Moderná medicína síce ponúka účinné riešenia, no čoraz viac ľudí sa obracia aj k prírodným cestám, ktoré môžu podporiť zdravie čriev. Bylinky a koreniny sa v tradičnej medicíne používajú celé stáročia a viaceré z ich účinkov dnes potvrdzuje aj veda. Upozornil na to web Science alert.
Jednou z najznámejších rastlín pri tráviacich ťažkostiach je mäta pieporná. Jej účinná látka mentol uvoľňuje svaly čriev, čím znižuje plynatosť, bolesti brucha a nafukovanie. Klinické štúdie dokonca ukazujú, že kapsuly s mätovým olejom môžu zmierniť príznaky syndrómu dráždivého čreva. Ľudia s refluxom by si však mali dať pozor, pretože mäta môže uvoľňovať sval, ktorý zabraňuje spätnému toku žalúdočnej kyseliny. Jemnejšou alternatívou je mätový čaj.
Podobné účinky má aj harmanček, známy najmä ako upokojujúci nápoj pred spaním. Harmančekový čaj patrí k najobľúbenejším bylinným čajom na svete a tradične sa používa pri plynatosti, žalúdočnej nevoľnosti či podráždení čriev. Niektoré štúdie ukázali, že extrakty z harmančeka dokážu znížiť tvorbu žalúdočných vredov a u detí pomáhajú zmierniť koliku alebo hnačku.
Významné miesto v tradičnej medicíne majú aj koreniny. Rasca rímska (cumin) a fenikel sa používajú už stáročia – a nie je to náhoda. Fenikel vďaka vláknine a látke anetol uvoľňuje svaly čriev a môže pomôcť pri kŕčoch či nafukovaní. Bežne sa žuje po jedle a v tekutej forme sa podáva aj bábätkám proti bolestiam bruška.
Rovnako účinná je aj rasca rímska, ktorá stimuluje tvorbu tráviacich enzýmov a podporuje rozklad tukov. Klinická štúdia ukázala, že už po dvoch týždňoch užívania koncentrovaného výťažku z rasce sa ľuďom so syndrómom dráždivého čreva výrazne uľavili príznaky, uvádza web The Conversation.
Za zmienku stoja aj karomové semienka (ajwain), typické pre indickú kuchyňu. Obsahujú tymol, ktorý zvyšuje tvorbu žalúdočnej kyseliny a pomáha tak lepšie spracovať jedlo. U zvierat sa preukázalo, že urýchľujú trávenie a uvoľňujú kŕče. V bežných množstvách sú bezpečné, no vysoké dávky sa neodporúčajú tehotným a dojčiacim ženám.
Bylinky a koreniny síce nenahrádzajú lekársku liečbu, no v rozumnom množstve môžu byť vítaným doplnkom jedálnička. Mätový alebo harmančekový čaj, semienka feniklu po jedle či štipka rasce v kuchyni sú jednoduché a chutné spôsoby, ako uľaviť tráveniu. Kto má závažnejšie zdravotné problémy alebo užíva lieky, mal by sa však vždy poradiť s lekárom.
Pozrite si archívnu reportáž o populárnej byline, ktorá by mala znižovať stres:
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo