„Nikdy som sa necítil taký ponížený.“ Turisti u nášho suseda opisujú s hnevom praktiky v reštauráciách

„Nikdy som sa necítil taký ponížený.“ Turisti u nášho suseda opisujú s hnevom praktiky v reštauráciách
Zdroj: Unsplash/Severinus Dewantara

Zákazníkov rozčuľujú praktiky reštaurácií v Krakove. Opisujú aj ponižujúci prístup čašníkov.

Mesto, ktoré sa nachádza neďaleko slovenských hraníc, Krakov, patrí k najnavštevovanejším mestám v Poľsku. Niektoré štatistiky dokonca tvrdia, že mu v tomto ohľade patrí prvenstvo.

Turistov láka nielen zachovalé historické centrum, ale aj hrad Wawel, hlavné trhové námestie Rynek Główny, mnohé múzeá a atrakcie, ako aj blízkosť soľnej bane Wieliczka či Osvienčimu.

Prečítajte si tiež:

Hlavné trhové námestie atmosférou pripomína napríklad Staromestské námestie v Prahe. Turisti však začali poukazovať na praktiku, ktorá sa objavuje najmä počas hlavnej turistickej sezóny – teda v lete.

Reštaurácie, ktoré majú terasy na námestí, odmietajú obsluhovať zákazníkov, ktorí chcú na terasách konzumovať len nápoje – či už pivo, víno alebo kávu – a pritom sa kochať výhľadom na Rynek Główny, uvádza Fakt.

Niektoré podniky takýchto zákazníkov posielajú dovnútra, iné im rovno povedia, nech si hľadajú inú reštauráciu.

Prečítajte si tiež:

Znechutení turisti

Turisti tvrdia, že chápu, prečo reštaurácie uprednostňujú zákazníkov, ktorí si objednávajú jedlo, no rozhorčil ich spôsob komunikácie s klientmi.

„Toto je prvýkrát, čo som sa stretol s takýmto nepríjemným zaobchádzaním zo strany personálu. Najprv mi povedali, aby som sa presunul, pretože som si chcel objednať len kávu. A potom, keď mi čašník ukázal iný stôl, povedal, že ma neobslúži, pretože v tej časti je barová obsluha,“ opisuje zážitok jeden zo zúrivých turistov.

„Nič tomu nenasvedčovalo. Ľudia okolo mňa boli znechutení. Nikde inde na svete som sa necítil tak ponížený,“ dodal.

„Toto je hotová katastrofa. S ničím tak nepochopiteľným som sa ešte nestretol. V krásny, teplý a slnečný deň som po dlhej prechádzke pocítil smäd a silnú chuť na zlatistý mok. Čašník mi oznámil, že pivo si možno objednať iba ako prílohu k večeri. Keďže som už dojedol večeru, odmietol som,“ uviedol ďalší turista.

„Toto je prvýkrát, čo mi niekto odmietol podať kávu, pretože bol čas obeda. Najprv sa nás čašník spýtal, či nepotrebujeme stôl pre dvoch, a potom, keď sa dozvedel, že tam nie sme na obed, ale na kávu, navrhol, aby sme si hľadali inú reštauráciu,“ píše ďalší návštevník.

Prečítajte si tiež:

Zamestnanci hovoria o ekonomických dôvodoch

Portál Małopolskie24info prináša aj pohľad zamestnancov podnikov a obyvateľov Krakova.

Zamestnanci hovoria, že toto pravidlo zaviedli z ekonomických dôvodov. Počas turistickej sezóny je dopyt po terasách obrovský a turisti často čakajú v radoch na voľné miesto.

Tí, ktorí by chceli len popíjať nápoj, logicky predstavujú menšiu tržbu ako tí, ktorí si objednajú aj jedlo.

„Počas sezóny sú terasy preplnené. Počas obeda, keď je prevádzka najvyššia, je každý stôl vzácny. Ak si niekto len tak dá kávu, iný hosť, ktorý sa chce najesť, sa tam nezmestí,“ povedal jeden z manažérov.

Prečítajte si tiež:

Dodal, že po 15. hodine sa dopyt zvyčajne zníži a po tejto hodine je možné dať si na terase aj kávu či iný nápoj.

Miestni obyvatelia tvrdia, že táto praktika sa na hlavnom trhovom námestí objavuje už roky. Rozdiel však spočíva v tom, že v minulosti to personál turistom slušne a pokojne vysvetlil, zatiaľ čo teraz sa stretávajú s arogantným prístupom.

Podľa miestnych aj návštevníkov to kazí povesť Krakova ako prívetivého mesta so srdečnou atmosférou.

Poliaci chodia do slovenských obchodov kupovať pivo, viac sa dozviete v reportáži:

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Zaujímavosti zo sveta

Dôležité udalosti