• TVNOVINY.sk
  • Domáce
  • exkluzívne
  • Včelár: Tohtoročná sezóna je slabá a bude čoraz horšie. Zákazník by sa pri kúpe medu nemal pýtať: „Koľko to stojí?“ (rozhovor)

Včelár: Tohtoročná sezóna je slabá a bude čoraz horšie. Zákazník by sa pri kúpe medu nemal pýtať: „Koľko to stojí?“ (rozhovor)

Televízne noviny Markíza, správy pre celé Slovensko.

Júl je mesiac, kedy sa život v úli spomaľuje a včelári sa už sústreďujú na prípravy na zimu. Včelár Martin Blažo priblížil, ako sa zmenilo včelárenie v dôsledku klimatických výkyvov aj praktické rady, ako spoznať kvalitný med.

Na lúkach ešte doznieva letná vôňa, včely bzučia, no ich najväčší zhon už utíchol. Zatiaľ čo si ľudia kupujú med, včelári už myslia na zimu.

Martin Blažo sa včelárstvu venuje už vyše dve desaťročia, no aj napriek tomu ho tento usilovný hmyz fascinuje a stále v niečom dokáže prekvapiť.

V rozhovore sa dočítate:

  • prečo je tohtoročná sezóna slabšia
  • aké výzvy dnes včelári riešia
  • ako vyzerá kvalitný med
  • ktoré produkty včiel ľudia najviac podceňujú
  • ako môžeme pomôcť včelám

Prečítajte si tiež:

Zmeny počasia

Ako to tento mesiac vyzerá na včelnici?

Paradoxne, júl je už koniec sezóny. Včely najviac pracujú v apríli, máji a júni. Najrušnejší je máj, ktorý je aj najnáročnejší. Vtedy sa chcú včely prirodzene rozmnožovať - rojiť, prebiehajú najväčšie znášky. Vytáča sa med, kontrolujú sa včelstvá, vytvárajú sa nové rodiny. Počas júla sa včelári pomaličky pripravujú na príchod zimy. To znamená, že našou úlohou je liečenie a kŕmenie včiel.

Prečo pripravujete včely na zimu už teraz?

Pretože nič výrazné už kvitnúť nebude. Matky začínajú v polovici augusta klásť zimnú generácia včiel, ktoré dokážu žiť až osem mesiacov. Príprava je extrémne dôležitá, aby všetky rodiny prežili zimu.

Ako sa vy musíte starať o zdravie včiel?

Snažím sa vykonávať dezinfekciu na včelnici, taktiež pravidelnými prehliadkami kontrolujem včely a ich správanie, pretože včely dokážu vysielať signály, že niečo nie je v poriadku.

Aká je tohtoročná sezóna?

Slabá, horšia ako minulý rok. Mám pocit, že je to čoraz ťažšie. Môžu za to zmeny počasia, ktoré neskutočne vplývajú na včely a rastliny. Buď kvitnú príliš skoro, alebo príliš neskoro, alebo intenzívne prší. Keď do kvetu naprší, tak už nebude produkovať nektár. Rovnako ak je príliš teplo, tak sa nektár z kvetov odparí.

Ovplyvnila tohtoročná suchá zima počet včiel?

V prírode nebola potrebná vlhkosť, takže rast rastlín bol pomalší, čo ovplyvnilo včely. Tie reagujú na prísun nektáru, čo spôsobilo pomenší rozvoj.

Prečítajte si tiež:

​Chuť medu je kľúčová

Leto je obdobím trhov. Ľudia si začínajú robiť zásoby medu. Ako by si ho mali vybrať a na čo by si mali dávať pozor?

Mali by si dávať pozor na pôvod medu. Nemali by začínať otázkou: „Koľko to stojí?“ Poctivý včelár vám povie príbeh, z čoho je ten med.

Treba si aj uvedomiť, že med nie je len zlatý, ale môže mať rôzne odtiene. Agátový med bude veľmi bledý so zelenkavým nádychom, slnečnicový zasa olejovo-žltý a medovicový med bude tmavý.

Je medzi nimi rozdiel, napríklad, že agátový je zdravší ako lipový a podobne?

Myslím si, že tie rozdiely nejaké sú, ale ľudia by sa mali skôr sústrediť na chuť. Ak mi niečo chutí, tak to pravidelne jem.

Ako vyzerá kvalitný med?

Základom je, že by nemal byť vodový. Keď ho otvoríte, mal by voňať a keď si ho dáte do úst, tak vám ostane v ústach jeho chuť. Časom by mal skryštalizovať.

Čo hovoríte na medy z obchodných reťazcov?

Nemám to rád. Chápem, že dnes je ťažká doba a ľudia si radšej kúpia med za tri či štyri eurá v akcii. Aj preto robím videá, v ktorých ľuďom ukazujem, čo sa všetko za tým skrýva, koľko práce, nákladov, neúspechov, problémov.

Čo sa potom v obchodoch predáva, ak to nie je poctivý med?

Cukrové sirupy alebo nejaké zmesi medov z iných krajín. Pripadne znehodnotené medy vystavenej vysokej teplote, aby nekryštalizovali.

A aby som nekrivdil, je tam aj veľmi malé množstvo kvalitného medu.

Ktoré včelie produkty ľudia najviac podceňujú?

Asi to bude propolis, aj keď sa už postupne dostáva do povedomia. Má hojivé a antibakteriálne účinky. Včelí vosk sa zasa pokladá za materiál na výrobu sviečok, ale často sa používa v kozmetike a domácnosti. Včelí peľ je superpotravina, ktorá všetko obsahuje.

Prečítajte si tiež:

​Od strachu k vášni

Čo môžeme robiť my ľudia, aby sme pomohli včelám?

Nekosiť lúky. Vysadiť kvety, čo najmenej používať chemické postreky. Podporiť včelára vo svojom okolí kúpou medu. A v neposlednom rade adoptovať si včely, kde sa človek dokáže priamo zapojiť a pomôcť vychovať novú včeliu rodinu.

Vy sa včelám venujete už 20 rokov. Ako ste sa k tomu dostali?

Keď som bol dieťa, tak som sa včiel bál. Po dedine som roznášal noviny a vždy som chodil aj k miestnemu včelárovi, ktorý stál pri úľoch, prehovoril som s ním pár slov a pýtal sa ho otázky o včelách, až sa ma spýtal, či nechcem byť včelár. A ja som povedal – áno, chcem. Dal mi knihu abeceda včelára, a vtedy sa to začalo.

Ako by ľudia mali prekonať strach z bodnutia?

Včela vždy potrebuje dôvod, aby vás bodla. Podnetov môže byť veľa – počasie, parfum, zápach, alkohol, fajčenie. Najčastejší dôvod je, že jej stojíte v dráhe, kadiaľ letí.

Koľko včelstiev v súčasnosti máte?

Osemdesiatpäť, ale verím, že budúci rok ich bude ešte viac.

Včelár Martin Blažo Zdroj: Archív respondenta

Čo vás aj po rokoch dokáže na včelách fascinovať?

Dokonalosť a zraniteľnosť. Každý článok v úli je dokonalo prepracovaný, premyslený. Každý vie, čo má robiť, no aj úplne malý podnet z vonkajšieho prostredia dokáže celý tento systém zrútiť.

S akými výzvami sa v súčasnosti musíte pasovať?

Je to hlavne počasie, legislatíva, dovoz lacných medov a choroby. Potom je to aj ľudská nevedomosť, o ktorej som hovoril.

Čo vás čaká nasledujúce mesiace?

Teraz bude prebiehať liečenie a kŕmenie včiel. A potom včely už budú mať pokoj. V septembri úle zavriem a otvorím ich až na začiatku marca.

Včely verzus počasie. Pozrite si reportáž z Televíznych novín:

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Exkluzívne

Dôležité udalosti