Gastro pod tlakom. Tretina reštaurácií eviduje za posledný rok pokles zákazníkov

Gastro pod tlakom. Tretina reštaurácií eviduje za posledný rok pokles zákazníkov
Ilustračná snímka. Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Z prieskumu tiež vyplýva, že svoje tržby vníma pozitívne 55 percent podnikov, pričom vlani to bolo o vyše 20 percent viac.

Celkovo 34 percent gastroprevádzok na Slovensku zaznamenalo za posledných 12 mesiacov pokles návštevnosti. Viac zákazníkov zaznamenalo 18 percent reštaurácií a 38 percent sa ich počet nezmenil. Vyplýva to z jesenného prieskumu Food barometer spoločnosti Edenred, ktorého sa zúčastnilo 121 gastroprevádzok na Slovensku.

„Gastrosegment prechádza ďalšou fázou prispôsobovania sa. Menej návštevníkov a pomalší rast tržieb treba vnímať ako odraz zmeneného správania zákazníkov spôsobený tlakom na ich rodinné rozpočty. Nejde o pokles záujmu o gastronómiu,“ uviedla PR riaditeľka spoločnosti Lívia Bachratá.

V súčasnosti svoje tržby vníma pozitívne 55 percent podnikov, vlani to však bolo 77 percent. Ďalších 36 percent reštaurácií hodnotí aktuálne tržby skôr negatívne a šesť percent veľmi negatívne, pričom minulý rok to boli iba dve percentá. Naopak, veľkú spokojnosť s tržbami zaznamenali tri percentá prevádzok.

Prečítajte si tiež:

Tri štvrtiny reštaurácií dvíhali ceny

Jednou z najväčších položiek, ktorým čelia reštaurácie, sú rastúce náklady na suroviny, a to vyše 77 percent. Ďalej nasleduje nedostatok kvalitného personálu na úrovni 67,8 percenta, obmedzená možnosť cenovej politiky s 28,9 percentami, tlak na ziskovosť s 24 percentami či hľadanie iných úsporných opatrení s viac ako 20-percentným podielom.

Z prieskumu vyplynulo, že napriek nedostatku personálu by svoj režim nemenilo 72 percent prevádzok. Na druhej strane, 17 percent reštaurácií bolo nútených skrátiť prevádzkovú dobu a 11 percent obmedzilo využívanie terasy, prípadne časť vnútorných priestorov. Podniky zároveň priznali, že opätovne zvyšovali ceny, konkrétne 65 percent zdvihlo ceny o desatinu a ďalších 12 percent o pätinu. Len 18 percent prevádzok za posledný rok ceny nemenilo.

Od apríla tohto roka platí aj transakčná daň, z dôvodu ktorej takmer tretina prevádzok požiadala zákazníkov o platbu v hotovosti, aj keď konečné rozhodnutie nechala na nich. Jedno percento uviedlo, že prijíma iba hotovosť. V

prípade očakávaní majiteľov podnikov do budúceho roka 40 percent z nich nemá starosti a predpokladá, že to zvládnu bez problémov. Naopak, 43 percent prevádzok očakáva, že prežijú, ale s ťažkosťami. Takmer každá piata reštaurácia, čo je asi 17 percent, má obavy, či vôbec prežije.

Medzinárodný gastronomický portál zostavil rebríček najlepších slovenských jedál. Viac v reportáži:

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

TOP ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Inflácia

Dôležité udalosti