Tí, ktorí ľanový olej už objavili, si ho dávajú často ráno, napríklad ako prísadu do ovsenej kaše poskytujúcu zdravú tukovú zložku.
Je menej známy, no veľmi prospešný. Reč je o ľanovom oleji. Má nielen výnimočne jemnú chuť a prírodný pôvod, ale aj vysoký obsah cenných živín.
Tí, ktorí ľanový olej už objavili, si ho dávajú často ráno, napríklad ako prísadu do ovsenej kaše poskytujúcu zdravú tukovú zložku.
Ako píše poľský web Polsatnews, ľanový olej vzniká lisovaním semien. Keďže je ľan pôvodne rastlinou západnej aj strednej Európy, do ktorej patríme aj my, pri jeho používaní sa dá hovoriť aj o akomsi návrate k používaniu pôvodných, tradičných plodín.
Najlepší ľanový olej sa vyrába za studena. Počas procesu sa semená mechanicky lisujú bez ohrievania, vďaka čomu si olej zachová arómu a najcennejšie zložky. Musí sa následne skladovať v tmavých fľašiach, lebo je citlivý na svetlo.
Mnoho štúdií poukazuje na to, že ľanový olej je dobrým zdrojom rastlinného omega-3 tuku. Tento prvok pomáha znižovať hladinu zlého cholesterolu.
V jednej zo štúdií sa ukázalo, že pravidelná konzumácia oleja z ľanu prispieva k zlepšeniu činnosti srdca. Účinok je zjavný už pri pravidelnom užívaní malých dávok.
Navyše, olej dodáva vitamín E, vitamíny skupiny B a tiež horčík a draslík.
Rovnako sa oplatí dopriať si aj olivový olej:
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo