Niektoré obľúbené potraviny obsahujú prekvapivo veľa pesticídov. Vedci zverejnili rebríček

Niektoré obľúbené potraviny obsahujú prekvapivo veľa pesticídov. Vedci zverejnili rebríček
Ovocie. Ilustračná snímka Zdroj: TVNOVINY.sk

Nový výskum ukazuje, že niektoré obľúbené druhy ovocia a zeleniny obsahujú až prekvapivo veľa zvyškov pesticídov. Odborníci radia, na čo si pri výbere dávať väčší pozor.

Nie všetko ovocie a zelenina je z hľadiska pesticídov rovnaké. Nové, recenzované zistenia americkej organizácie Environmental Working Group (EWG) ukazujú, že niektoré bežné plodiny obsahujú zvyšky chemických látok v mimoriadne vysokých množstvách. To, čo si denne nakladáme na tanier, tak môže výrazne ovplyvňovať, koľko týchto látok sa do nášho tela dostane.

Výskum zároveň pripomína, že ovocie a zelenina by z nášho jedálnička rozhodne nemali miznúť. Odborníci skôr odporúčajú robiť premyslenejšie rozhodnutia pri nákupe – najmä u tehotných žien a detí, ktoré sú na účinky chemikálií citlivejšie.

Prečítajte si tiež:

Ktoré plodiny obsahujú najviac zvyškov pesticídov

Vedci porovnali potraviny s najvyšším a najnižším výskytom zvyškov pesticídov a výsledky boli jasné. Analýza biomarkerov v moči ukázala, že ľudia, ktorí pravidelne jedli potraviny z „rizikovejšej“ skupiny, mali aj výrazne vyššie hladiny týchto látok vo svojom tele.

Výskum vychádzal z údajov amerického ministerstva pôdohospodárstva (USDA) z rokov 2013 až 2018 a biomonitoringu viac ako 1800 ľudí v rámci národného programu NHANES. Na základe toho vznikol zoznam ovocia a zeleniny s najväčším a najmenším množstvom pesticídov.

Najviac pesticídov obsahovali:

  • jahody, špenát, kel
  • paprika, hrozno
  • broskyne, višne, nektárinky
  • hrušky, jablká
  • černice, čučoriedky
  • zemiaky

Najčistejšie boli:

  • ananásy, avokádo
  • kukurica, papája
  • cibuľa, špargľa
  • mrazený hrášok, kapusta
  • melón, karfiol
  • banány, mango
  • mrkva, kiwi, huby

Prečítajte si tiež:

Ako ich príjem znížiť

Podľa EWG môžu byť pesticídy spájané s hormonálnymi poruchami, neurotoxickými účinkami u detí či zvýšeným rizikom chronických ochorení. V analyzovaných vzorkách sa našlo až 178 rôznych pesticídov. Súčasné regulácie však hodnotia každú látku zvlášť, čo podľa odborníkov nezodpovedá realite, keďže v potravinách sa vyskytujú v kombináciách.

Znížiť množstvo týchto látok v strave sa dá pomerne jednoducho. Podľa webu Polsat News pomáha uprednostniť bio produkty, dôkladne umývať či šúpať ovocie a zeleninu a dbať na čo najpestrejší jedálniček.

Odborníci zároveň pripomínajú, že prínosy ovocia a zeleniny jednoznačne prevyšujú možné riziká. Výskum má slúžiť najmä ako pomôcka pre spotrebiteľov, aby sa pri výbere potravín vedeli lepšie orientovať.

Pozrite si archívnu reportáž o pašovaných pesticídoch:

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Zdravie

Dôležité udalosti