V kuchyni na nás číha tichý zabijak: Je rovnako nebezpečný ako pasívne fajčenie. Najviac ohrozené sú deti

V kuchyni na nás číha tichý zabijak: Je rovnako nebezpečný ako pasívne fajčenie. Najviac ohrozené sú deti
Zdroj: Freepik/ArthurHidden

Plyn v kuchyni môže byť väčšou hrozbou, než tušíme. Vedci namerali vysoké hodnoty benzénu či oxidov uhlíka.

Príprava jedla pomocou plynu patrí k najčastejším spôsobom varenia. Málokto si však uvedomuje, že so sebou nesie aj riziká. Počas varenia sa týmto spôsobom uvoľňujú aj karcinogénne látky. Najväčší problém môžu predstavovať pre zdravie detí.

Vedci zo Stanfordskej univerzity a nezávislého výskumného inštitútu PSE Healthy Energy si posvietili na koncentráciu karcinogénnej látky benzénu pri používaní plynového sporáka. Táto látka však nie je jediná zdraviu škodlivá, ktorá vzniká pri tomto spôsobe prípravy jedla.

Práve používanie plynového alebo propánového sporáka je najčastejším zdrojom vnútorného znečistenia vzduchu. Výsledky svojej práce uverejnili v časopise Journal of Hazardous Materials.

Výskumníci si pomohli počítačovou simuláciou, ktorá skúmala, ako sa nebezpečné látky šíria po miestnostiach domácnosti. Napokon dospeli k záveru, že varenie na plynových sporákoch zvyšuje riziko rakoviny. Najproblematickejšie je to v malých a zle vetraných miestnostiach bez odsávania, uvádza portál Smoglab.

Prečítajte si tiež:

Spája sa s leukémiou 

Najviac ohrozenou skupinou sú podľa vedcov v takom scenári malé deti, u ktorých je toto riziko až takmer dvojnásobné. Spôsobené je to tým, že deti dýchajú rýchlejšie ako dospelí, a tak sa im do tkanív dostane vyššia koncentrácia znečisťujúcich látok.

Výrazne pomôcť môžu vysokovýkonné ventilátory, ktoré znížili riziko o 75 %.

Benzén je klasifikovaný ako karcinogén prvého typu, ktorý môže vyvolať rakovinu u ľudí. Ak je mu človek chronicky vystavený, môže dostať leukémiu.

K tomuto záveru dospeli aj vedci v inej štúdii z roku 2023, ktorí zistili, že jeden horák plynovej varnej dosky na najvyššom stupni alebo plynová rúra nastavená na 175 stupňov Celzia môže zvýšiť hladiny karcinogénneho benzénu v interiéri nad hodnoty pri pasívnom fajčení.

Okrem toho môže látka súvisieť aj s nerakovinovými príznakmi, ako sú únava a ospalosť, bolesť hlavy, tras, bolesť tela, závraty, strata pamäti, slabá koordinácia, podráždenie očí a kožné alergie.

Benzén sa nachádza aj vo výfukových plynoch automobilov, cigaretovom dyme (platí to aj pre pasívnych fajčiarov) či v domácnostiach, ktoré vykurujú krbmi alebo kachľami.

Prečítajte si tiež:

Aj vysoké riziko astmy u detí

Okrem toho varenie pomocou plynu produkuje aj metán a oxidy dusíka (NO₂). Domácnosti, ktoré varia na plyne, môžu mať o 50 až 400 % vyššie koncentrácie oxidov dusíka ako tie, ktoré používajú elektrické či indukčné spotrebiče. Táto látka sa spája so vznikom astmy. Predošlé štúdie ukázali, že deti, ktoré žijú v domácnostiach s plynovým sporákom, majú až 42 % vyššie riziko astmy.

Výskumníci z Poľskej spoločnosti pre zdravotné programy prirovnali pasívne fajčenie k používaniu plynových spotrebičov.

„Hoci dobré vetranie (odsávanie) výrazne znižuje pravdepodobnosť vzniku rakoviny, najlepším spôsobom, ako ju eliminovať, zostáva jednoducho prechod na bezemisnú technológiu,“ uviedol Tadeusz Jędrzejczyk z Lekárskej univerzity v Gdansku pre Smog Lab.

Mnohí muži ani netušia, že môžu dostať rakovinu prsníkov. Viac sa dozviete v reportáži:

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Zdravie

Dôležité udalosti