Najhoršie syry pre črevá? Odborníčky tvrdia, že tieto pri častej konzumácii škodia

Najhoršie syry pre črevá? Odborníčky tvrdia, že tieto pri častej konzumácii škodia
Zdroj: Freepik

Odborníčky varujú pred syrmi, ktoré škodia črevám, narúšajú mikrobióm a môžu dokonca vyvolať zápal.

Syry sú obľúbenou mliečnou pochúťkou Slovákov, ktorá obsahuje množstvo proteínov a vápnika. Ďalším zdravotným benefitom sú pre telo prospešné baktérie a mikroorganizmy, ktoré obsahujú niektoré druhy syrov.

Všeobecne sa konzumácia syra spája s nižším rizikom srdcových ochorení, mozgovej príhody a úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia, uvádza Harvard Health Publishing.

Gastroenterológovia však varujú, že nie je syr ako syr, a na trhu sú aj varianty, ktoré môžu narobiť viac škody ako úžitku – najmä ak sa konzumujú vo väčšom množstve a dlhodobo. Tieto produkty majú veľa nasýteného tuku, sodíka, soli, konzervantov či farbív.

Primárka gastroenterológie Ekta Guptaová pre portál Parade hovorí, že to môže viesť k nadváhe, vysokému krvnému tlaku, zvýšenému cholesterolu, problémom s obličkami či dokonca pretrvávajúcemu zápalu.

Prečítajte si tiež:

Pozor na vysoko priemyselne spracované syry 

Ktoré syry patria do tejto skupiny? Doktorka má jasnú odpoveď – vysoko priemyselne spracované syry, ako je tavený syr, takzvaný americký plátkový syr či syry, ktoré majú viac rastlinného tuku než živočíšneho.

Navyše, takéto syry môžu našim črevám aj ublížiť, tvrdí gastroenterologička Ritu Naharová.

„Pokiaľ ide o zdravie čriev, vysoko spracované syry, ako napríklad americký plátkový syr, patria medzi najhoršie možnosti,“ vysvetľuje.

„Majú vysoký obsah nasýtených tukov, sodíka a emulgátorov, ktoré môžu zmeniť črevný mikrobióm a pri častej konzumácii prispieť k zápalom, nadúvaniu a metabolickým problémom,“ dodáva.

Prečítajte si tiež:

Takéto syry síce môžu obsahovať proteín či kalcium, no obsahujú len veľmi málo alebo žiadne zdraviu prospešné mikroorganizmy. Guptaová vysvetľuje, že ak sa konzumujú občas a v malom množstve, ľuďom nič nehrozí a vyhadzovať ich z chladničky nemusíme. Problematická je ich častá konzumácia.

„Ak sa konzumujú veľmi často, výsledky môžu zahŕňať zvýšené riziko črevnej dysbiózy (nevyvážená mikrobiota), potenciálne zhoršenie tráviacich príznakov (nadúvanie, plynatosť, nepravidelná stolica) u citlivých jedincov a prispievajúce riziká pre metabolické a kardiovaskulárne zdravie (prostredníctvom nasýtených tukov, sodíka atď.), čo je ešte väčšia rana pre zdravie čriev,“ dodáva.

Lekárky sa zhodujú, že ak chceme siahnuť po zdravom syre, mali by sme konzumovať tradične fermentované, zrejúce a „remeselné“ produkty, ako sú čedar, švajčiarsky syr alebo gouda, či fermentované varianty ako kefírový syr. Aj tieto syry však treba konzumovať s mierou, najlepšie spolu s produktmi s vyšším obsahom vlákniny, ako sú zelenina, ovocie, strukoviny či celozrnné potraviny, čo môže posilniť vplyv mikroorganizmov na črevnú flóru.

Startup vyrobil syr v laboratóriu. Viac sa dozviete v reportáži: 

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Zdravie

Dôležité udalosti