Nesprávna výživa môže ticho ničiť vaše zdravie. Odborník varuje pred potravinami, ktoré doslova kŕmia rakovinu.
Nesprávna výživa je zodpovedná za tretinu prípadov rakoviny, tvrdí expert. Vymenúva potraviny, ktoré ju „živia“. Jedlo a nápoje, ktoré konzumujeme, sa môžu javiť ako pochúťky, no v skutočnosti sú tichým zabijakom. Účinky sa nemusia prejaviť hneď, ale zvyčajne sa objavia v priebehu niekoľkých rokov.
Certifikovaný dietológ Bartek Kulczyński, autor populárneho vedecko-populačného kanála na sociálnej sieti, hovorí, že nesprávna výživa je zodpovedná až za tretinu prípadov rakoviny.
„Je to systematický proces, ktorý začína nenápadne. Časom sa tento proces premení na palivo pre zápal, ktorý vytvára prostredie pre rozvoj rakoviny,“ hovorí dietológ.
„Je dôležité mať na pamäti, že choroba sa neobjaví naraz, ale je dôsledkom kumulácie malých, na prvý pohľad nedôležitých rozhodnutí, ako je ďalší balík chipsov, fast food či sladený nápoj,“ varuje Kulczyński.
Dietológ vo svojom videu menuje jedlá a nápoje, ktoré so sebou nesú riziko. Sladené nápoje s pridaným cukrom, či už sú sýtené alebo nesýtené. Kulczyński pripomína vedeckú štúdiu, ktorá sladené nápoje s pridaným cukrom spojila so zvýšeným rizikom rakoviny prsníka o 14 percent u žien a rakoviny prostaty o 18 percent u mužov.
Takéto nápoje sa spájajú aj so zvýšeným rizikom rakoviny pankreasu už pri jednom nápoji denne – a to o 55 percent. A to nie je všetko, tieto produkty zvyšujú aj riziko rakoviny hrubého čreva o 15 percent. Vedci zvýšené riziko spájajú s faktom, že konzumácia sladených nápojov môže viesť k hromadeniu tuku, čo súvisí so zápalovými procesmi podporujúcimi rozvoj rakoviny.
Najnovšia štúdia z októbra 2025 tiež zistila, že sladené nápoje nielen zvyšujú riziko rakoviny, ale môžu byť zodpovedné aj za jej agresívnejšiu formu. Expert považuje sladené nápoje za najhoršiu potravinu pre naše zdravie, nielen z hľadiska zvýšeného rizika rakoviny, ale aj kvôli všeobecným negatívnym dôsledkom pre organizmus. Ich občasná konzumácia nemusí byť problémom, no pitie na dennej báze áno.
Sladidlá sa javia ako lepšia voľba, no aj tu existujú pochybnosti o ich bezpečnosti. Jedna štúdia zistila, že zvyšujú riziko leukémie o 15 percent. Kulczyński odporúča vyhnúť sa aj tejto prísade.
Ďalším častým „hriešnikom“ je vyprážané jedlo. Treba však rozlišovať dĺžku a hĺbku smaženia. Dietológ hovorí, že kým z opečenej cibule nám riziko nehrozí, z dlhšie vyprážaných jedál áno.
„Štúdie jasne ukazujú, že ľudia, ktorí pravidelne jedia vyprážané jedlá, majú o 52 percent vyššie riziko vzniku rakoviny žalúdka,“ pripomenul. Navyše, pre mužov takáto strava zvyšuje riziko rakoviny prostaty o 35 percent.
Na zozname škodlivých potravín je aj ingrediencia, ktorú používame vo varení bežne a väčšina ľudí si ju spája so zvýšeným krvným tlakom – soľ. Vedci spojili stravu s vysokým obsahom soli so 68-percentne vyšším rizikom rakoviny žalúdka. Dôvodom je poškodenie sliznice žalúdka, ktorá sa následne stáva zraniteľnejšou voči škodlivinám a mikroorganizmom v potravinách.
Veľa soli obsahujú výrobky ako priemyselne spracovaný syr, instantné polievky, hotové jedlá, konzervy s mäsom či rybami, chipsy a krekry. Dietológ však pripomína, že soľ naše telo potrebuje, no je dôležité nájsť rovnováhu, pretože v súčasnosti jej prijímame príliš veľa.
Ďalšou hrozbou je bisfenol A, ktorý sa nachádza v niektorých plastových obalových materiáloch, konzervách či dokonca v hračkách. Považuje sa za prokarcinogénnu látku, keďže môže narušiť hormonálnu rovnováhu a podporovať rozvoj hormonálne závislých druhov rakoviny, ako je rakovina prsníka a prostaty. V Európskej únii je zakázaný v detských výrobkoch. Kulczyński odporúča vyhýbať sa mu, čo však môže byť ťažké – ide totiž o veľmi bežný materiál. Nachádza sa najmä v obaloch od mäsa, rýb, hotového jedla, zeleniny či ovocia.
Podobná situácia je aj s ftalátmi, ktoré sa často nachádzajú v PVC. Ide o častice, ktoré môžu migrovať z výrobkov, ako sú rukavice či obaly, a nachádzajú sa aj v znečistenom ovzduší. Štúdie ukazujú, že sa prenášajú z obalov priamo na jedlo, pričom vedci ich objavili najmä v produktoch rýchleho občerstvenia. Spájajú sa s rakovinou prsníka či prostaty.
Na záver dietológ varuje pred alkoholom, ktorý je pre naše telo škodlivý už v malých dávkach a významne zvyšuje riziko viacerých druhov rakoviny, ako je rakovina úst, hrdla, pažeráka, hrtana či hrubého čreva.
Covidové vakcíny prekvapili svojim účinkom voči rakovine, viac sa dozviete v reportáži:
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo