Nie každý papier na pečenie znesie vysokú teplotu. Čo si treba všímať?

Nie každý papier na pečenie znesie vysokú teplotu. Čo si treba všímať?
Zdroj: Freepik

Používanie papieru na pečenie môže premeniť váš koláč na toxickú bombu. Vždy si prečítajte etiketu.

Papier na pečenie sa stal v domácnostiach normou – jeho použitie zabezpečí, že sa koláč alebo iné jedlo neprilepí k povrchu pekáča. No aj táto pomôcka môže niesť zdravotné riziká – a to pri nesprávnom používaní.

Nie každý papier totiž znesie veľmi vysoké teploty, a hrozí, že do jedla prepustí chemikálie alebo sa dokonca môže vznietiť.

Portál Delish Foodies Taster uvádza, že väčšina papierov na pečenie je potiahnutá silikónovou alebo quilónovou vrstvou (kovové soli mastných kyselín). Práve tieto vrstvy spôsobujú, že sa jedlo k papieru neprilepí.

Prečítajte si tiež:

Väčšina papierov sa však má používať pri teplotách maximálne 220 °C. Niektoré recepty, ako napríklad pečenie pizze, niektorých chlebov, mäsa či zeleniny, sa vykonávajú pri vyšších teplotách. Napríklad neapolská pizza sa má piecť pri teplote 300 °C v prípade domácej rúry.

Pri takejto vysokej teplote sa môže povrchová vrstva papieru narušiť a uvoľniť toxické látky do jedla. Tento proces voľným okom neuvidíme, čo zvyšuje jeho nebezpečenstvo.

Navyše quilón obsahuje aj nebezpečný ťažký kov – chróm, ktorý je toxický a môže kontaminovať potraviny.

Prečítajte si tiež:

Recept starých mám 

Ďalším problémom je, že takéto papiere sa môžu pri vysokej teplote pripáliť či dokonca vznietiť. Takéto incidenty sú raritné, no varovaním môže byť zmena farby papiera.

Portál Onet tiež uvádza, že netreba zabúdať, že papier na pečenie je určený len na jedno použitie, aj keď sa to môže zdať ako spôsob šetrenia a papier vyzerá nepoškodený. V skutočnosti používaním toho istého papieru môže dôjsť ku kontaminácii potravín.

Čo teda používať, ak ideme piecť na vysokých teplotách alebo sa nám nepáči množstvo odpadu vznikajúceho z papiera?

Najjednoduchší spôsob je postup starých mám – vymastiť plech olejom alebo maslom. Posypať ho môžeme aj múkou či krupicou. Tento spôsob zabezpečí, že sa jedlo nepripečie, zároveň nebudeme limitovaní teplotami a nevytvoríme ďalší odpad.

Pečenie na Vianociach je už v plnom prúde. Viac sa dozviete v reportáži:

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Zaujímavosti zo sveta

Dôležité udalosti