Slovenská pochúťka medzi najhoršími jedlami sveta. Turisti nad ňou ohŕňajú nosom

Najhoršie jedlá z celého sveta
Najhoršie jedlá z celého sveta Zdroj: Profimedia

Gastronomický sprievodca TasteAtlas zostavil rebríček jedál, ktoré hodnotiaci označili za sklamanie. Medzi stovkou položiek sa objavili aj zástupcovia českej a slovenskej kuchyne.

Sprievodca svetovou gastronómiou TasteAtlas zverejnil rebríček jedál, ktoré podľa hodnotení cestovateľov a fanúšikov jedla v nich zanechali najhorší dojem.

V zozname sa objavujú sladkosti, polievky aj tradičné sviatočné jedlá, často také, ktoré stavajú na netradičných surovinách, výraznom zápachu alebo nezvyčajnej konzistencii, píše iDnes.cz.

Prečítajte si tiež:

Bizarné jedlá z celého sveta

Medzi pokrmami, ktoré hodnotiacich odradili, sú portugalské cukrovinky Dolces Fálico z mesta Amarante. Ľudí vraj sklamala najmä tvrdosť, skôr než chuť, a preto pôsobia viac ako dekorácia než ako dezert.

Neuspela ani botswanská seswaa, kde sa na tanieri stretáva varené mäso z kozích nožičiek s kašou, cirokom a krúpami.

Negatívne reakcie zbierala aj nigérijská polievka afang. Chuť jej mnohí priamo nevyčítali, no vzhľad varenej zmesi z listov bazely malabarskej vraj pôsobí odstrašujúco.

Rebríček mieša jedlá, ktoré sú pre domácich bežné, s takými, ktoré cudzincom prekážajú najmä pre vôňu a spracovanie.

Kórejské hongeo hoe vzniká fermentáciou mäsa z rají a je vnímané ako slávnostné jedlo, no hodnotenia mu vyčítajú prenikavý zápach.

Podobne kontroverzná je aj nórska smalahove, teda varená ovčia hlava, pri ktorej je príprava prekvapivo jednoduchá, no samotná predstava odrádza časť návštevníkov.

Prečítajte si tiež:

Jedlá z vnútorností

Zvláštne reakcie vyvolala aj španielska tortilla de manzana z Astúrie, kde sa v omelete objavujú jablká, či švajčiarska karnevalová pochúťka fastenwähe, ktorá podľa niektorých pripomína obrovský praclík, no vraj nechutí tak lákavo, ako vyzerá.

V zozname sa objavili aj položky spojené s vnútornosťami, krvou alebo výrazne sladko slanými kombináciami.

Pakistanské kata kat sa pripravuje z toho, čo je práve po ruke, často aj z obličiek, pečene či mozgu, a podáva sa s výrazným korením.

Vietnamské tiết canh stavia na čerstvej krvi zmiešanej s rybacou omáčkou, ktorá sa nechá stuhnúť do podoby krvavého pudingu.

Kritiku si vyslúžila aj americká kombinácia, pri ktorej sa opečená slanina namáča do čokolády.

Prečítajte si tiež:

Slovenské a české jedlá

Malú stopu v rebríčku zanechala aj česká a slovenská kuchyňa. Medzi spomínanými položkami sú sucháre, tradičný diétny výrobok. Ďalšou položkou je chlebová polievka, ktorú ľudia poznajú ako jednoduché jedlo zo staršieho chleba a korenín.

V zozname sa objavila aj maslová pomazánka (margarín), respektíve smotanová nátierka, ktorú hodnotiaci vnímali ako produkt, ktorý im nepripomínal ani maslo, ani bežnú nátierku.

TasteAtlas zároveň pripomína, že podobné rebríčky nemajú byť definitívnym verdiktom nad tradičnými jedlami. Skôr majú vyvolať zvedavosť a chuť porovnať vlastnú skúsenosť s tým, čo písali hodnotiaci.

Pozrite si aj reportáž o najlepších slovenských jedlách:

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Zaujímavosti

Dôležité udalosti