Pri dlhodobom užívaní vysokých dávok vitamínu A hrozí toxicita, ktorá môže viesť k poškodeniu pečene, oslabeniu kostí či iným zdravotným komplikáciám. Zistite, ako si udržať bezpečný príjem tohto vitamínu a na čo si dávať pozor.
Vitamíny sú dôležité pre naše telo, no ani s nimi to netreba preháňať. Niektoré môžu byť dokonca škodlivé pre naše zdravie.
Reč je o vitamíne A, ktorý je za normálnych okolností prospešný pre zrak, rast, delenie buniek, reprodukciu aj pre imunitu. Je zároveň antioxidantom, ktorý pomáha bojovať s nadbytočnými voľnými radikálmi, prispievajúcimi k rozvoju zápalu.
Vitamín A je rozpustný v tukoch a nachádza sa v potravinách ako špenát, syr, vajcia, rybí olej, mlieko, pečeň a výrobky z nej. Dôležitým zdrojom sú aj potraviny bohaté na betakarotén, pretože sa v tele premieňa na vitamín A.
Medzi jeho zdroje patrí žltá, červená a zelená (listová) zelenina, ako špenát, mrkva, sladké zemiaky a červená paprika, ako aj žlté ovocie, napríklad mango, papája a marhule.
Denná potreba vitamínu A u zdravých dospelých mužov je 700 mcg a u žien 600 mcg, uvádza Britské ministerstvo zdravotníctva. Niektoré zdroje, ako Mayo Clinic, však odporúčajú 900 mcg pre mužov a 700 mcg pre ženy. Vedci varujú, aby si ľudia overili, či ich výživové doplnky neobsahujú viac ako 1 500 mcg.
Odborníci však varujú, že najlepšie je prijímať vitamín A prirodzene zo stravy, nie vo forme výživových doplnkov. Nadmerný príjem tohto vitamínu prostredníctvom doplnkov môže spôsobiť vážne zdravotné problémy.
Niektoré štúdie naznačujú, že dlhodobý príjem viac ako 1,5 mg (1 500 mcg) vitamínu A denne môže negatívne ovplyvniť kosti a zvýšiť pravdepodobnosť zlomenín.
Dlhodobé užívanie viac ako 3 000 mcg denne môže byť toxické a spôsobiť poškodenie pečene, bolesti hlavy, hnačku, nevoľnosť, podráždenie pokožky, bolesti kĺbov a kostí.
„Skoré príznaky toxicity vitamínu A môžu zahŕňať suchú pokožku, nevoľnosť, bolesti hlavy, únavu, zväčšenú pečeň a vypadávanie vlasov,“ upozorňuje odborníčka na výživu Kate Zeratskyová pre National Geografic.
Obzvlášť opatrné by mali byť tehotné ženy, pretože nadmerný príjem vitamínu A môže spôsobiť vrodené chyby u dieťaťa.
„Vitamín A je nevyhnutný pre normálny vývoj plodu, ale jeho nadbytok môže poškodiť matku aj vyvíjajúci sa plod, čím zvyšuje riziko vrodených chýb očí, srdca, orgánov a centrálneho nervového systému,“ varuje dietologička Jen Messerová.
Pozor si treba dávať aj na konzumáciu pečene a výrobkov z nej – neodporúča sa ich konzumovať viac ako raz týždenne. Rovnako je dôležité skontrolovať obsah vitamínu A v multivitamínoch, aby sa predišlo jeho nadmernému príjmu.
Každého šiesteho Slováka vlani ohrozovala chudoba, viac sa dozviete v reportáži:
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo