Niektoré obľúbené pochutiny môžu chrániť vaše ďasná. Pozor by ste si však mali dávať na tieto nápoje

Niektoré obľúbené pochutiny môžu chrániť vaše ďasná. Pozor by ste si však mali dávať na tieto nápoje
Ilustračná snímka Zdroj: shutterstock/Miroslav Markovic

Zdravie ústnej dutiny nesúvisí len s kefkou a zubnou niťou. Podľa najnovšej štúdie môžu zohrávať kľúčovú úlohu aj bežné potraviny, ktoré mnohí z nás konzumujú denne – niektoré môžu pomáhať, iné škodiť.

Vedci z Chongqing Medical University analyzovali dáta viac než 500-tisíc ľudí vo veku od 40 do 69 rokov, ktoré sú súčasťou rozsiahlej britskej databázy UK Biobank. Zamerali sa na stravovacie návyky a ich vzťah k parodontitíde – zápalu ďasien, ktorý patrí medzi najčastejšie chronické ochorenia v populácii. Informoval o tom web Times Now.

Ukázalo sa, že niektoré pochutiny, ktoré by ste možno nečakali, boli spojené s výrazne nižším rizikom ochorenia ďasien. Napríklad tmavá čokoláda s vysokým obsahom kakaa (bohatá na antioxidanty) bola spojená až s 54 % nižším rizikom. Rovnaký účinok mal aj syr.

Ešte výraznejšie ochranné účinky boli pozorované pri nesolených arašidoch (zníženie rizika o 71 %) a ryži (o 58 %). Tieto potraviny majú podľa odborníkov protizápalové vlastnosti, ktoré môžu priaznivo ovplyvniť stav ďasien.

„Výsledky naznačujú, že správne zloženie stravy môže byť dôležitým doplnkom v prevencii a liečbe parodontitídy. Je čas začleniť výživové poradenstvo do starostlivosti o pacientov so zápalom ďasien,“ uviedli autori štúdie.

Prečítajte si tiež:

Niektoré nápoje môžu mať opačný efekt

Zatiaľ čo niektoré potraviny prekvapili pozitívnym účinkom, iné výsledky sú varovné. Filtrovaná káva bola spojená so 42 % vyšším rizikom zápalu ďasien. Vedci poukázali na negatívny vplyv kofeínu, jednej z hlavných zložiek kávy, na zdravie kostí. Ten môže totiž narúšať proces hojenia kostí a podporovať úbytok kostnej hmoty, čo je problém najmä u pacientov trpiacich parodontitídou.

Ešte horšie dopadli nízkokalorické (tzv. light) nápoje, ktoré boli spojené s nárastom rizika až o 57 %. Podľa odborníkov za týmto efektom môžu byť prídavné látky a umelé sladidlá, ktoré podporujú zápalové procesy v tele.

Prečítajte si tiež:

Zápal ďasien ovplyvňuje celé telo

Zápal ďasien je oveľa viac, než len nepríjemnosť v ústach. Odborníci čoraz častejšie upozorňujú na jeho súvislosť s inými vážnymi ochoreniami.

Napríklad nedávna štúdia potvrdila spojenie medzi parodontitídou a mozgovou príhodou u mladých dospelých. Ľudia, ktorí prekonali tzv. kryptogénnu ischemickú mozgovú príhodu, mali častejšie zápal ďasien ako zdraví rovesníci. Tí s ťažšími formami parodontitídy mali zároveň silnejšie prepojenie s touto diagnózou.

„Zápal ďasien je hlboký infekčný proces, ktorý môže ovplyvniť celý organizmus. Baktérie sa z úst dostávajú do krvného obehu a môžu mať vplyv na rôzne orgány,“ vysvetľuje Dr. Svetislav Zaric, spoluautor jednej zo štúdií.

Aj keď čistenie zubov ostáva základom ústnej hygieny, nová štúdia pripomína, že strava môže mať výrazný vplyv na zdravie ďasien. Zaradenie potravín s protizápalovým účinkom – ako je tmavá čokoláda, orechy či syr – môže pomôcť. A naopak, pravidelná konzumácia niektorých nápojov by si mohla zaslúžiť prehodnotenie.

Chýbajúci alebo poškodený zub nemusí byť dôvodom na komplexy. Moderná stomatológia ponúka viacero riešení. Viac sa dozviete v nasledujúcej reportáži:

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Zdravie

Dôležité udalosti