Neoceniteľná zelenina, ktorú často prehliadame. Prečo by ste ju mali pridať do svojho jedálnička?

Neoceniteľná zelenina, ktorú často prehliadame. Prečo by ste ju mali pridať do svojho jedálnička?
Ilustračná snímka Zdroj: shutterstock/Miroslav Markovic

Cvikla je výnimočná superpotravina, ktorá zlepšuje športový výkon, podporuje zdravie srdca a pečene a posilňuje imunitu. Pravidelná konzumácia cvikly prináša množstvo zdravotných výhod.

Cvikla je nielen chutná, ale aj výnimočná potravina, ktorá si zaslúži pevné miesto v našom jedálničku. Ako skutočná superpotravina ponúka množstvo zdravotných benefitov, ktoré môžu byť efektívnejšie ako niektoré výživové doplnky.

Mnohé vedecké štúdie potvrdzujú, že pravidelná konzumácia cvikly priaznivo pôsobí na zdravie a výkonnosť organizmu, podporuje zdravie srdca a pomáha bojovať proti chronickým zápalom.

Jedným z najväčších prínosov cvikly je jej vplyv na zlepšenie športového výkonu. Podľa portálu Polsat News dusičnany obsiahnuté v cvikle, ktoré sa v tele menia na oxid dusnatý (NO), podporujú rozširovanie ciev a zlepšujú prietok krvi do svalov. Tento proces zvyšuje okysličenie tkanív, čím zlepšuje výmenu plynov a výkonnosť pri fyzickej námahe.

Prečítajte si tiež:

Potravina prospešná pre zdravie

Podľa štúdie uverejnenej v časopise Hypertension pravidelná konzumácia cvikly môže pomôcť znížiť krvný tlak. Odhaduje sa, že pokles môže dosiahnuť až 4-10 mm Hg. Oxid dusnatý, ktorý vzniká pri metabolizme dusičnanov, podporuje lepší prietok krvi a prispieva k prevencii kardiovaskulárnych ochorení ako ateroskleróza a infarkty.

Cvikla je tiež bohatá na betalaíny – prírodné pigmenty so silnými antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami. Tieto látky podporujú detoxikačné procesy v tele, pomáhajú pri odstraňovaní toxínov a zlepšujú funkciu pečene.

Pravidelná konzumácia cvikly môže prispieť aj k lepšiemu fungovaniu tráviaceho systému a ochrane pred oxidačným stresom, ktorý je spojený s mnohými chronickými ochoreniami.

Vitamín C, ktorý je prítomný v cvikle, je dôležitý pre imunitný systém, pretože pomáha chrániť telo pred infekciami. Okrem toho cvikla obsahuje množstvo mikroživín ako železo, horčík a draslík, ktoré podporujú zdravie kostí, nervového systému a rovnováhu elektrolytov.

Chronický zápal je jedným z hlavných rizikových faktorov mnohých civilizačných ochorení, ako sú cukrovka II. typu, obezita alebo rakovina. Antioxidanty v cvikle, vrátane betalaínov, pomáhajú neutralizovať voľné radikály a znižujú zápal v tele. V kombinácii s vlákninou podporujú zdravie čriev, čo je kľúčové pre reguláciu zápalov.

Prečítajte si tiež:

Ako zaradiť cviklu do jedálnička?

Cviklu možno konzumovať rôznymi spôsobmi: varenú, pečenú, ako prísadu do šalátov, alebo vo forme šťavy. Pre maximálny zdravotný prínos sa odporúča piť čerstvo vylisovanú šťavu z cvikly, ktorá si zachováva najvyšší obsah cenných živín. Oplatí sa ju tiež pridať do smoothies alebo do polievok.

Zaradenie cvikly do každodenného jedálnička je skvelým spôsobom, ako podporiť svoje zdravie a získať maximálny prínos z tejto výnimočnej superpotraviny.

Prášok z múčnych červov môže byť prímesou v potravinách. Viac sa dozviete v archívnej reportáži:

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Zdravie

Dôležité udalosti