Rakovina pľúc by mohla súvisieť aj s tým, akú má človek stravu. Štúdia ukázala, že molekuly glykogénu pomáhajú rýchlejšiemu vývinu tohto ochorenia.
Rakovina pľúc je väčšinou spájaná s fajčením či znečisteným ovzduším. Vedci ale objavili, že existuje prepojenie medzi jej vznikom a kvalitou stravy, píše Science Alert.
V štúdii zverejnenej v časopise Nature Metabolism uviedli, že molekula glykogénu, ktorá ukladá jednoduchý cukor glukózu, by mohla potenciálne pôsobiť ako hnacia sila niektorých typov rakoviny pľúc.
Pomocou testov na myšiach taktiež odhalili, že čím viac mal človek v sebe glykogén, tým rýchlejšie rakovina rástla. Odobratie molekuly zase viedlo k spomalenému rastu nádoru.
Vedci už dlhšie skúmajú glykogén a jeho vzťah k rôznym typom rakoviny. Rôzne štúdie poukazujú na to, že tento zdroj energie môže pôsobiť ako sladká pochúťka pre rakovinové bunky. Vďaka nemu dokážu bojovať s imunitným systémom.
Glykogén pochádza zo sacharidov, ktoré sú bežne v potravinách. Je dôležitou palivovou rezervou v našich svaloch, ktorú naše telo využíva pri cvičení a ukladá glukózu, ktorú človek hneď nepotrebuje.
Na potvrdenie súvislosti so stravou a rakovinou pľúc u ľudí bude potrebný ďalší výskum. Zdá sa ale, že medzi nimi existuje istý súvis.
Rakovine pľúc sme sa venovali aj v Televíznych novinách. Pozrite si archívnu reportáž:
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo