Cieľom odborníka na potraviny bolo vytvoriť jedlo, ktoré nielen zasýti telo, ale dodá aj základné živiny a zároveň bude chutné a cenovo dostupné.
Zdravé nemusí znamenať nudné. Britský odborník na potraviny predstavil ideálne trojchodové menu, v ktorom sa spája vedecký pohľad na výživu s kulinárskym pôžitkom, informuje portál Mirror.
Paul Berryman zo spoločnosti Leatherhead Food Research sa pokúsil o takmer nemožné: Nájsť zdravé jedlo pre každého.
Po analýze viac ako 4 000 zdravotných tvrdení a ich zúžení na 222 najdôveryhodnejších zostavil trojchodové menu, ktoré spĺňa požiadavky modernej výživy.
Cieľom bolo vytvoriť jedlo, ktoré nielen zasýti telo, ale dodá aj základné živiny a zároveň bude chutné a cenovo dostupné.
Menu sa začína terinou (paštétou) z lososa so šalátom s olivovým olejom. Losos je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, ktoré prispievajú k zdraviu mozgu a srdca a pomáhajú bojovať proti zápalom. Olivový olej je zase zdrojom polyfenolov, rastlinných zlúčenín s protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami.
Hlavným chodom je kuracie mäso so šošovicou (zapečené jedlo) s celozrnným chlebom. Kombinácia živočíšnych a rastlinných bielkovín podporuje zdravé svaly a kosti. Strukoviny a zelenina poskytujú vlákninu, ktorá pomáha tráviacemu traktu a zároveň znižuje hladinu cholesterolu. Celozrnné pečivo poskytuje stály prísun energie.
Aby ste po jedle nemali pocit, že vám niečo chýba, menu je zakončené dezertom. Berryman odporúča jogurtový „blancmange“ (puding) s vlašskými orechmi. Jogurt dodáva telu probiotiká a vápnik, zatiaľ čo orechy zdravé tuky a ďalšie látky dôležité pre správnu funkciu mozgu.
„Je dôležité, aby jedlo bolo nielen zdravé, ale aj chutné a sýte,“ povedal Berryman.
V priloženom videu si môžete pozrieť reportáž o vplyve nižšej DPH na ceny potravín.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo