Nová štúdia odhalila, že čím viac ultraspracovaných potravín človek zje, tým je vyššie riziko predčasného úmrtia z akejkoľvek príčiny.
Čím viac ultraspracovaných potravín zjeme, tým je vyššie riziko, že zomrieme predčasne. Toto sú výsledky novej štúdie, ktorá sa zamerala na vplyv ultraspracovaných potravín na zdravie človeka, píše CNN.
„Skúmali sme riziko úmrtia osoby v dôsledku konzumácie väčšieho množstva ultraspracovaných potravín vo veku od 30 do 69 rokov, teda v období, keď by bolo predčasné zomrieť,“ povedal spoluautor štúdie Carlos Augusto Monteiro.
„Zistili sme, že na každé desiate percento zvýšenia celkového príjmu kalórií z ultraspracovaných potravín sa riziko predčasného úmrtia zvýšilo takmer o tri percentá,“ dodal.
Ultraspracované potraviny obsahujú málo alebo žiadne celozrnné potraviny. Namiesto toho sa vyrábajú z chemicky manipulovaných lacných surovín a často sa v nich používajú syntetické prísady, aby boli jedlé, chutné a návykové.
„Neexistuje dôvod domnievať sa, že sa ľudia dokážu na tieto produkty úplne adaptovať. Telo na ne môže reagovať ako na zbytočné alebo škodlivé, takže jeho systémy sa môžu narušiť alebo poškodiť v závislosti od ich zraniteľnosti a množstva konzumovaných ultraspracovaných potravín,“ povedal Monteiro v úvodníku v časopise The BMJ z roku 2024.
Potravinársky priemysel však protestuje. Podľa senior viceprezidentky pre produktovú politiku Asociácie spotrebiteľských značiek Sarah Gallo je štúdia zavádzajúca a povedie k zmätku spotrebiteľov.
Táto štúdia však nie je prvá, ktorá zistila súvislosť medzi negatívnymi zdravotnými následkami a malým nárastom konzumácie ultraspracovaných potravín.
Iná štúdia zistila, že vyšší príjem ultraspracovaných potravín môže tiež zvýšiť riziko úzkosti až o 53 percent, obezity o 55 percent, porúch spánku o 41 percent, vzniku cukrovky 2. typu o 40 percent a riziko depresie alebo predčasného úmrtia z akejkoľvek príčiny o 20 percent.
Do potravín sa môžu primiešavať aj červy. Viac sa dozviete v reportáži:
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo