Na povrchu ovocia a zeleniny často zostávajú zvyšky pesticídov, ktoré bežné opláchnutie vodou neodstráni. Jednoduché domáce metódy však dokážu účinne znížiť množstvo škodlivých látok a pomôcť tak chrániť zdravie celej rodiny.
Ovocie a zelenina tvoria základ zdravej a vyváženej stravy. No skôr, než sa dostanú na náš tanier, prejdú mnohými fázami pestovania a ošetrenia – a tie často zahŕňajú použitie pesticídov.
Mnohí sa mylne domnievajú, že ich stačí opláchnuť pod tečúcou vodou. Realita je však iná: takýto spôsob čistenia môže zlyhať pri odstraňovaní škodlivých chemikálií.
Väčšina pesticídov je totiž hydrofóbna – odpudzuje vodu a nerozpúšťa sa v nej. Na šupke ovocia tak zostávajú aj po dôkladnom opláchnutí. Tieto látky sa navrhnuté tak, aby odolávali dažďu, takže bežná voda z vodovodu na ich odstránenie jednoducho nestačí, uvádza web Polsat News.
Dobrou správou je, že existujú jednoduché, lacné a účinné domáce metódy, ktoré pomáhajú znižovať množstvo toxínov a chrániť zdravie celej rodiny.
Pred samotnou prípravou jedla je dôležité myslieť aj na hygienu rúk. Baktérie a chemické látky z pokožky sa totiž môžu ľahko preniesť na ovocie a zeleninu, a tým zvýšiť riziko kontaminácie. Dôkladné umytie rúk by preto malo byť samozrejmosťou.
V prípade, že si nie ste istí pôvodom ovocia či zeleniny, jednou z možností, ako znížiť príjem chemikálií, je odstránenie šupky. Lúpanie je účinným riešením najmä pri produktoch z neoverených alebo pochybných zdrojov.
Okrem toho existujú tri jednoduché a dostupné spôsoby, ako ovocie a zeleninu očistiť od zvyškov pesticídov pomocou bežných surovín z domácnosti:
Ovocinári celé noci nespali, chceli si zachrániť úrodu. Viac sa dozviete v nasledujúcej reportáži:
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo