Koľko vajec zjete denne? Vedci sa pozreli na to, aký vplyv majú na ľudský organizmus

Koľko vajec zjete denne? Vedci sa pozreli na to, aký vplyv majú na ľudský organizmus
Ilustračná snímka Zdroj: shutterstock/Martin

Vajcia patria medzi výživovo hodnotné potraviny – obsahujú kvalitné bielkoviny, vitamíny aj minerály. Napriek tomu sa odborníci nezhodujú na tom, koľko vajec denne je ešte bezpečné konzumovať. Najmä u starších ľudí by sa mala ich konzumácia sledovať opatrnejšie.

Výsledky vedeckých štúdií týkajúcich sa konzumácie vajec sa rôznia. Niektoré varujú pred ich nadmerným príjmom, iné zas poukazujú na ich možné pozitívne účinky.

Jedna z najdiskutovanejších štúdií pochádza z americkej Northwestern University a bola publikovaná v prestížnom lekárskom časopise JAMA. Vedci analyzovali údaje od takmer 30-tisíc dospelých v USA počas 31 rokov. Zistili, že každé ďalšie pol vajce denne zvyšovalo riziko kardiovaskulárnych ochorení o 6 % a celkovú úmrtnosť o 8 %.

Naopak, štúdia publikovaná v odbornom magazíne Heart ukázala, že mierna konzumácia vajec môže byť prospešná. Výskum sledoval takmer 500-tisíc ľudí a dospel k záveru, že jedno vajce denne je spojené s 11 % nižším rizikom srdcovocievnych ochorení a 18 % nižším rizikom úmrtia na tieto choroby.

Tieto rozdielne výsledky ukazujú, že dopad vajec na zdravie môže závisieť od množstva, celkového životného štýlu a individuálneho zdravotného stavu človeka.

Prečítajte si tiež:

Menej môže byť viac

S pribúdajúcim vekom sa znižuje schopnosť organizmu efektívne spracovávať tuky a cholesterol. U seniorov je navyše vyšší výskyt ochorení ako cukrovka či vysoký krvný tlak. Aj preto by mali byť opatrní pri zaradení vajec do stravy a ich množstvo konzultovať s lekárom alebo výživovým poradcom.

Rozdiel však nerobí len množstvo, ale aj spôsob prípravy. Podľa webu Polsat News sú varené vajcia zdravšou alternatívou oproti vyprážaným variantom alebo vajciam podávaným s majonézou.

Vajcia tiež obsahujú látky ako cholín, ktorý podporuje činnosť mozgu, a luteín so zeaxantínom, ktoré prispievajú k ochrane zraku.

Pre väčšinu ľudí jedno vajce denne nepredstavuje problém. U seniorov však platí zásada individuálneho prístupu – najmä pri existujúcich zdravotných diagnózach. Rovnako dôležité ako množstvo je aj to, ako sú vajcia pripravené a ako zapadajú do celkového stravovania.

Slovenské vajcia nahradia zahraničné. Pozrite si archívnu reportáž, v ktorej sa dozviete viac: 

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Zdravie

Dôležité udalosti