Zásoby cukru v mozgu, konkrétne vo forme glykogénu, môžu zohrávať väčšiu rolu pri poškodzovaní nervových buniek, než sa doteraz predpokladalo. Nový výskum ponúka nádej na účinnejšiu liečbu Alzheimerovej choroby.
Vedci z Buck Institute for Research on Aging prišli s prevratnými zisteniami o úlohe glykogénu – formy zásobného cukru – v mozgu. Doteraz sa považoval za zdroj energie najmä pre pečeň a svaly. Nový výskum však ukazuje, že práve jeho hromadenie môže súvisieť s neurodegeneratívnymi ochoreniami, ako je Alzheimerova choroba.
Alzheimer je spájaný s takzvanými tau proteínmi, ktoré sa hromadia v neurónoch. Nová štúdia ukazuje, že tieto proteíny bránia normálnemu odbúravaniu glykogénu, čo vedie k ešte väčšiemu poškodeniu buniek.
Kľúčovú úlohu v tomto procese zohráva enzým s názvom glykogénfosforyláza (GlyP). Ten premieňa glykogén na využiteľnú energiu. Vedci zistili, že jeho zvýšená aktivita dokáže obnoviť rovnováhu v mozgových bunkách a znížiť ich poškodenie, uvádza web ScienceAlert.
Experimenty na ovocných muškách ukázali, že aktivácia tohto enzýmu nielen spomalila poškodenie mozgu, ale predĺžila aj ich život. Rovnako zafungovala aj nízkobielkovinová diéta, ktorá zrejme zlepšila metabolické procesy v mozgu.
Výskumníci dokonca vyvinuli experimentálny liek, ktorý napodobňuje účinky diéty a má podobný pozitívny efekt. Naznačujú tiež, že známe lieky na cukrovku ako Ozempic, ktoré vplývajú na metabolizmus glykogénu, by mohli mať v budúcnosti využitie pri ochrane pred demenciou.
„Ak sa naučíme správne ovplyvniť spracovanie cukrov v mozgu, môžeme získať nový nástroj na boj proti starnutiu a demencii,“ uzavrel vedúci výskumu Pankaj Kapahi.
Potenciálny medicínsky prelom. Nové krvné testy odhalia počiatočné štádium demencie. Pozrite si archívnu reportáž, v ktorej sa dozviete viac:
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo