Neustály hlad a únava? Pomôcť môže jednoduchá zmena v stravovaní

Neustály hlad a únava? Pomôcť môže jednoduchá zmena v stravovaní
Ilustračná snímka Zdroj: Profimedia

Radikálne diéty nie sú vždy nutné. Odborníčky odporúčajú jednoduchý trik, ktorý môže zlepšiť hladinu cukru v krvi aj pocit sýtosti.

Mnoho ľudí sa snaží bojovať proti výkyvom energie či častému hladu obmedzením sacharidov. Podľa nutričnej špecialistky Caroline Susie z Texasu však existuje jednoduchší spôsob, ako si stabilizovať hladinu cukru v krvi bez radikálnych diét – zmeniť poradie, v akom jedlo konzumujete. 

Naša reakcia na jedlo podľa webu BBC závisí od takzvanej glykemickej odpovede, teda toho, ako rýchlo a intenzívne sa glukóza dostane do krvného obehu. Potraviny ako biely chlieb, sladené nápoje či hranolky majú vysoký glykemický index, čo znamená, že cukor v krvi prudko stúpne – a rovnako rýchlo aj klesne. Tento „cukrový kolotoč“ vedie k únave, podráždenosti, prejedaniu sa a časom aj k problémom s metabolizmom.

Opačný efekt majú potraviny s nízkym glykemickým indexom – napríklad listová zelenina, orechy, strukoviny alebo celozrnné výrobky. Tie zabezpečia postupné uvoľňovanie glukózy a dlhší pocit sýtosti.

Prečítajte si tiež:

Začnite zeleninou

Výskumy potvrdzujú, že ak sa potraviny konzumujú v inom poradí, telo na ne reaguje inak. „Ak začnete zeleninou, bielkovinami a tukmi a až potom si doprajete sacharidy, hladina cukru v krvi stúpne podstatne menej,“ vysvetlila Susie pre portál Fox News.

Predstavte si tanier s kuracími nugetkami, hranolkami a šalátom. Väčšina z nás siaha ako prvé po hranolkách, no práve táto voľba vedie k rýchlej únave a opätovnému hladu. Skúste najskôr zjesť šalát – vláknina v ňom spomalí vstrebávanie glukózy. Pokračujte bielkovinami a tukmi (napr. nugetkami) a až potom si doprajte sacharidy ako hranolky. Výsledok? Rovnaký chuťový zážitok, ale bez prudkých výkyvov cukru.

Dietologičky zároveň upozorňujú, že nie je nutné úplne sa vyhýbať potravinám s vysokým GI. Kľúčové je, aby sa nekonzumovali samostatne. „Keď človek zje sacharidy bez iných živín, problém sa ešte zhoršuje,“ dodáva odborníčka Sandra Arevalo z New Yorku. Zmena poradia jedál tak môže byť jednoduchým a účinným nástrojom na zlepšenie metabolizmu – a to aj bez drastických obmedzení.

Pozrite si archívnu reportáž o nebezpečnom diétnom trende: 

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Zdravie

Dôležité udalosti