Káva môže predĺžiť život, no aj uškodiť nášmu zdraviu. Záleží na tom, ako ju pijeme

Zdravotné benefity kávy (ilustračná snímka)
Zdravotné benefity kávy (ilustračná snímka) Zdroj: Profimedia

Vedci zistili, že pravidelné pitie kávy súvisí s nižším rizikom úmrtia. Najlepšia je čierna káva v rozumnom množstve.

Milióny ľudí začínajú deň šálkou kávy. Nové dáta naznačujú, že tento rituál môže súvisieť s dlhším a zdravším životom, píše portál novinky.cz.

Štúdia zverejnená v časopise The Journal of Nutrition sledovala vyše 46-tisíc dospelých Američanov približne desať rokov a hľadala súvis medzi pitím kávy a rizikom úmrtia.

Účastníci na začiatku vyplnili dotazník o stravovaní. Vedci tak získali prehľad o množstve vypitej kávy aj o tom, či ju ľudia pijú čiernu alebo s cukrom a s mliekom.

Následne porovnávali údaje so zdravotnými záznamami vrátane úmrtí na rakovinu, srdcovocievne choroby aj iné príčiny.

Prečítajte si tiež:

Šálkou čiernej kávy k lepšiemu zdraviu

Výsledky ukázali, že jedna šálka čiernej kávy denne znížila riziko úmrtia z akejkoľvek príčiny o približne 16 percent. Pri dvoch až troch šálkach čiernej kávy denne sa preukázalo zníženie približne o 17 percent.

Nižšie riziko v rozsahu 29 až 33 percent vedci zaznamenali aj u ľudí, ktorí pili rôzne druhy kávy, najvýraznejšie pri srdcových ochoreniach.

Káva obsahuje viac než sto bioaktívnych látok vrátane polyfenolov. Tie pôsobia ako antioxidanty a môžu tlmiť zápal a poškodzovanie buniek.

Pridaním cukru či nasýtených tukov sa účinok týchto látok nevymaže, no tieto prísady sa spájajú s horším kardiovaskulárnym zdravím a s vyššou úmrtnosťou.

Prečítajte si tiež:

Najlepšia je čierna káva bez cukru a mlieka

Odborníčka Marilyn Cornelisová vysvetlila, že najzdravšou voľbou je káva bez prísad alebo s ich minimom. Dodala, že malé množstvo smotany a cukru samo osebe nie je dôvod na paniku. Kľúčová je umiernenosť, a to najmä pri množstve.

Prínosy kávy sa podľa autorov obvykle nezvyšujú nad tri šálky denne. Vyšší príjem môže byť skôr na škodu. Veľké dávky kofeínu môžu vyvolať úzkosť, arytmie a zvýšený krvný tlak.

Záver štúdie tak pripomína jednoduché pravidlo. Káva môže byť prospešná, ak ju pijeme striedmo a s čo najmenším množstvom cukru a tuku.

Pozrite si aj reportáž o budúcnosti kávy:

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Zdravie

Dôležité udalosti