Vaša zubná kefka môže byť útočiskom baktérií. Ako ju udržať čistú?

Vaša zubná kefka môže byť útočiskom baktérií. Ako ju udržať čistú?
Zubná kefka. Ilustračná snímka Zdroj: Profimedia

Štetiny zubnej kefky môžu byť plné baktérií, vírusov a húb – niektoré neškodné, iné už menej. Pozrite si jednoduché tipy, ako udržať kefku čistú a chrániť svoje ústa.

Aj keď si to často neuvedomujeme, každodenné používanie zubnej kefky umožňuje baktériám, vírusom a kvasinkám usadiť sa na jej štetinách. Niektoré pochádzajú z našich úst, iné z prostredia, kde kefku skladujeme. Dobrou správou však je, že existujú jednoduché spôsoby, ako udržať kefku čistú a minimalizovať riziko.

Pri používaní sa štetiny menia na vlhké miesto bohaté na živiny, ideálne pre mikroorganizmy. Na jednej kefke môže žiť až 12 miliónov baktérií, húb a vírusov. Tie podľa mikrobiológa Marca-Kevina Zinna z nemeckej Rhine-Waal University pochádzajú najmä z našich úst, pokožky a prostredia, kde sa kefka nachádza. Upozornil na to web BBC.

Našťastie, väčšina mikroorganizmov na používaných kefkách nie je nebezpečná. Ide najmä o tie z našich úst, napríklad Rothia dentocariosa alebo Streptococcaceae mitis, ktoré dokonca pomáhajú chrániť zuby pred kazom.

Problém môžu predstavovať niektoré patogénne baktérie a huby. Medzi najrizikovejšie patrí Streptokok a Stafylokok spojený so zubným kazom a zápalmi ďasien. Vedci našli aj baktérie spojené so žalúdočnými infekciami či potravinovým otrávením a huby, ktoré spôsobujú kvasinkové infekcie.

Prečítajte si tiež:

Kúpeľňa: miesto, kde sa šíria baktérie

Najväčšie riziko predstavuje kúpeľňa, kde sa baktérie môžu šíriť vzduchom počas splachovania toalety. Každé spláchnutie vyhodí do vzduchu mikroskopické kvapôčky vody a častíc stolice až do výšky 1,5 metra.

Tieto aerosóly môžu obsahovať baktérie a vírusy, vrátane tých, ktoré spôsobujú chrípku, COVID-19 alebo norovírus. Kefky uložené blízko toalety môžu prísť do kontaktu s týmito mikroorganizmami.

Výskum však ukazuje, že väčšina baktérií z čriev vo vzduchu dlho neprežije. Väčšie riziko šírenia mikroorganizmov vzniká pri zdieľaní kefiek alebo kontakte s cudzími ústami.

Prečítajte si tiež:

Ako si udržať kefku čistú

Pre väčšinu zdravých ľudí nie je mikrobiálna záťaž kefky nebezpečná. Väčší problém predstavuje pre osoby so slabšou imunitou. Niektoré baktérie navyše môžu byť odolné voči antibiotikám, čo sťažuje liečbu infekcií.

Odborníci odporúčajú jednoduché tipy, ako znížiť množstvo mikroorganizmov na kefke:

  • Nechajte kefku voľne vyschnúť v stojane – baktérie a vírusy pri vyschnutí hynú.
  • Vymieňajte kefku každé tri mesiace, alebo aj častejšie.
  • Dezinfikujte kefku ústnou vodou, slabým roztokom octu (1 %) alebo antiseptickými roztokmi s obsahom chlorhexidínu či cetylpyridínium chloridu.

Malé zmeny v starostlivosti o kefku môžu významne znížiť riziko neželaných mikroorganizmov a pomôcť udržať vaše zuby aj ústa zdravé.

​Pozrite si archívnu reportáž o preventívnych prehliadkach u zubára:

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Zdravie

Dôležité udalosti