Najväčší nepriatelia mozgu: Odborníci zistili, ktoré potraviny najviac zvyšujú riziko demencie

Najväčší nepriatelia mozgu: Odborníci zistili, ktoré potraviny najviac zvyšujú riziko demencie
Ilustračná snímka Zdroj: Profimedia

Milujete párky, salámy či sladené nápoje? Najnovšia štúdia odhalila, že práve tieto bežné potraviny môžu výrazne zvyšovať riziko demencie. Odborníci zároveň tvrdia, že na ochranu mozgu často stačí jednoduchá zmena – menej polotovarov a viac domáceho varenia.

Nový výskum vedcov z Virginia Tech prináša nepríjemné zistenie pre všetkých milovníkov fastfoodov, salám či kolového nápoja k obedu. Práve vysoko spracované mäsové výrobky a sladené nápoje môžu najviac poškodzovať mozog a zvyšovať riziko vzniku demencie, vrátane Alzheimerovej choroby.

Ľudia, ktorí denne skonzumovali aspoň jednu porciu týchto potravín navyše, mali výrazne vyššiu pravdepodobnosť kognitívnych porúch.

Výskumníci sledovali 4 750 Američanov starších ako 55 rokov počas siedmich rokov. Každé dva roky hodnotili ich pamäť, schopnosť sústredenia či rýchlosť spracovania informácií. Výsledky ukázali, že problémom nie sú všetky ultraspracované potraviny (UPF), ale najmä dve kategórie – mäsové výrobky a sladené nápoje.

Ľudia, ktorí denne zjedli o jednu porciu ultraspracovaných mäsových produktov navyše, mali o 17 % vyššie riziko kognitívnych porúch. Tí, ktorí si dopriali aspoň jednu porciu sladeného nápoja navyše, mali o 6 % vyššie riziko zhoršenia mozgových funkcií.

Medzi najrizikovejšie potraviny patria podľa autorov štúdie párky a klobásy, lacné mäsové polotovary, salámy či sladené nápoje vrátane kolových nápojov, ľadových čajov či sladkých džúsov.

Zaujímavosťou je, že celková konzumácia ultraspracovaných potravín neukázala výrazné prepojenie s úpadkom mozgu – rozhodujúce boli práve tieto dve skupiny.

Prečítajte si tiež:

Jednoduché riešenie

Dlhodobo sa vie, že strava bohatá na spracované potraviny zvyšuje riziko obezity, cukrovky či srdcovocievnych ochorení. Najnovšie dáta však potvrdzujú, že môže škodiť aj mozgu, uvádza web Science Alert.

„Existujú veci, ktoré vieme zmeniť. Základom je striedmosť a vyvážené stravovanie,“ uviedla spoluautorka štúdie, profesorka výživy Brenda Davy z Virginia Tech.

Autori zdôrazňujú, že prevencia môže byť prekvapivo jednoduchá: obmedziť ultraspracované mäso a sladené nápoje a viac variť doma. Podľa vedcov by napríklad kurzy varenia mohli byť dokonca účinnou zdravotnou intervenciou, pretože nie každý vie pripraviť rýchle a zdravé jedlo.

„Jedna vec je dodržiavať diétu, a iná mať zručnosti, ako si ju pripraviť,“ dodáva člen výskumného tímu Ben Katz.

Pozrite si archívnu reportáž o zdražovaní potravín:

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Zdravie

Dôležité udalosti