Nejde o kel, avokádo ani špenát. Vedci odhalili, ktorá zelenina je tou najzdravšou na svete.
Tím odborníkov zostavil rebríček najbohatších druhov ovocia a zeleniny z hľadiska živín. Bodovali podľa viacerých parametrov, pričom jedna zelenina získala 100 zo 100 bodov, píše Mirror.co.uk.
Na mieste kráľa zeleniny sa ocitla žerucha. Je to vďaka koncentrácii vitamínov a minerálov, ktoré obsahuje. Je bohatá na vitamíny K, A, viaceré zo skupiny vitamínov B, ako aj C a E. Je tiež zdrojom vlákniny, vápnika, horčíka, draslíka, ale aj železa či zinku.
Ako uviedli vedci, za žeruchou sa zaradila čínska kapusta, nasledoval mangold. Do prvej desiatky sa dostali aj zelená cvikla, špenát, čakanka, listový šalát, petržlenová vňať, rímsky šalát a zelená kapusta.
Najnižšie hodnotenie získali sladký zemiak a grapefruit.
„Poradie poskytuje prehľad o nutričnej kvalite rôznych potravín a môže pomôcť pri výbere, ak chcete siahnuť po druhu s vyšším obsahom živín,“ dodala Jennifer Di Noia, docentka na univerzite v New Jersey.
Už žiadne vegánske klobásy. Europarlament sprísňuje označovanie vegánskych jedál:
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo