Ovocie nemusí byť vždy len sladké a obyčajné. Niektoré druhy sú tak nezvyčajné, že prekvapia nielen svojím vzhľadom, ale aj netradičnou chuťou či intenzívnou vôňou.
Svet je plný jedinečného a exotického ovocia, ktoré sa mimo svojich domovských oblastí objavuje len zriedka a často ho ochutnajú iba tí najodvážnejší gurmáni. Tieto plody vynikajú nielen svojou výraznou a nezameniteľnou chuťou, ale aj fascinujúcou textúrou, tvarom či pestrou farbou, ktorá láka oči a prebúdza zmysly.
Niektoré druhy sú natoľko nezvyčajné, že dokážu prekvapiť nielen svojim vzhľadom, ale aj vôňou, ktorá môže byť pre niekoho zaujímavá a pre iného priam kontroverzná.
Ochutnávanie týchto exotických plodov je skutočným zážitkom – niektoré potešia sladkosťou a jemnou krémovou dužinou, iné prekvapia kombináciou chutí, ktoré by ste pri bežnom ovocí vôbec nečakali.
V nasledujúcom prehľade vám predstavíme desať najzvláštnejších druhov ovocia zo sveta, ktoré stoja za ochutnanie.
Durian (Durio zibethinus) pochádza z juhovýchodnej Ázie a je preslávený svojou výraznou arómou, ktorá môže mnohých odradiť ešte pred samotnou ochutnávkou. Jeho tvrdá, tŕnistá šupka ukrýva jemnú, krémovú dužinu, ktorá je pre gurmánov doslova delikatesou.
Chuť durianu je podľa webu Chef Standards komplexná a nezameniteľná – ľudia ju opisujú ako jedinečnú kombináciu vanilky a banánu, mandlí a jemného syrového nádychu s náznakom cesnaku, čo vytvára nezvyčajný, no fascinujúci zážitok pre zmysly.
Budhova ruka (Buddha’s Hand) je citrus s charakteristickým tvarom „rozčesnutých prstov“, ktorý okamžite upúta pozornosť.
Plod nemá šťavu ani typickú dužinu, no jeho intenzívna citrónová vôňa je jedinečná a často sa využíva na ochutenie likérov, dezertov či aromatizovanie jedál.
Žltá, hladká šupka a voňavá biela dužina z neho robia raritu medzi citrusmi, ktorú si mnohí doprajú skôr pre pôžitok z arómy než z chuti.
Chlebovník (Artocarpus heterophyllus), známy aj ako jackfruit, je obrovské tropické ovocie, ktoré dokáže fascinovať svojou veľkosťou aj chuťou. Zrelá dužina má sladkú, exotickú chuť, ktorá pripomína mango a ananás, zatiaľ čo nezrelá sa často používa ako náhrada mäsa v rôznych jedlách.
Plod má škrobovú a mierne orieškovú štruktúru, vďaka čomu je obľúbenou súčasťou tradičných pokrmov na tichomorských ostrovoch. Okrem toho je cenným zdrojom vlákniny, bielkovín a vitamínov B a C.
Salak, známy aj ako hadie ovocie, je malé ovocie s červenohnedou šupkou pripomínajúcou hadiu kožu. Chuťou je sladkokyslé, chrumkavé a pripomína jablko s jemným nádychom medu.
Pochádza z Indonézie, kde je obľúbenou maškrtou a súčasťou miestnej kuchyne. Jeho nezvyčajný vzhľad a výrazná chuť zanechávajú silný dojem a robia z neho nezabudnuteľný zážitok pre každého, kto ho ochutná.
Rambutan je malé tropické ovocie pôvodom z juhovýchodnej Ázie, ktoré zaujme svojou červenou, ostnatou šupkou. Vo vnútri sa ukrýva mäkká, biela dužina, ktorá je sladká, jemne pikantná a má kvetinový nádych, pripomínajúci hroznové víno.
Najčastejšie sakonzumuje čerstvý, no zvykne sa pridávať aj do šalátov, džemov alebo dezertov. Obsahuje vitamíny C a A a draslík, čo z neho robí aj výživný a zdravý doplnok stravy.
Zázračná bobuľa Miracle Fruit je malá červená plodina, ktorá má unikátnu schopnosť dočasne meniť vnímanie chuti. Po jej konzumácii kyslé jedlá zrazu chutia sladko, čo je spôsobené glykoproteínom miraculinom.
Ovocie je zároveň bohaté na vitamíny A, C, E a K, ktoré podporujú imunitu, zdravie očí, kostí, pokožky a kardiovaskulárny systém. V gastronomických experimentoch sa používa na vytváranie netradičných chuťových zážitkov.
Noni (Morinda citrifolia) je malý ihličnatý strom, ktorý rastie na tichomorských ostrovoch, v juhovýchodnej Ázii či Austrálii. Zrelé plody majú charakteristický, intenzívny syrový zápach, no tradícia ich využívania siaha ďaleko do minulosti.
Používa sa na prípravu štiav, sušeného ovocia alebo extraktov, a tradične aj na podporu imunity, zmiernenie stresu či podporu krvného tlaku, hoci jeho účinnosť nie je vedecky potvrdená.
Mangostan je nenápadné fialové ovocie, ktorého biela dužina je jemná, sladko-kyslá a exoticky kvetinová. Pochádza z juhovýchodnej Ázie a patrí medzi najcennejšie tropické plody. Jeho zamatová textúra a vyvážená chuť z neho robia lahôdku, ktorú si vychutnávajú milovníci exotického ovocia po celom svete. Zároveň je známy svojimi priaznivými nutričnými hodnotami.
Brazílska jabuticaba je fascinujúce ovocie, ktoré rastie priamo na kmeni stromu. Fialové plody majú sladkú, želatínovú dužinu s jemným nádychom čokolády.
Konzumuje sa čerstvá alebo sa spracováva na džemy či vína. Nezvyčajný rastový vzor aj chuť robia z jabuticaby zaujímavý objekt pre botanikov a všetkých, ktorí radi objavujú nové ovocie.
Cherimoya pochádza z pohoria Ánd a získala prezývku „pudingové jablko“ vďaka svojej krémovej, bielej dužine. Chuť je sladká a tropická, pripomína kombináciu ananásu, banánu, vanilky a kokosu. Plody majú zelenú, hrboľatú šupku, ktorá zožltne pri zrelosti, a veľké čierne semienka, ktoré nie sú jedlé.
Najlepšie chutí mierne vychladená, napríklad v dezertoch, sorbetoch alebo koktailoch, pričom jej krémová textúra a bohatá chuť robia z jej konzumácie skutočný pôžitok.
Pozrite si archívnu reportáž o púštnom ovocí:
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo