Prijmite sezónnu rozmanitosť. Rôzne druhy ovocia ponúkajú rôzne živiny. Ak je to možné, jedzte celé ovocie - šupku, dužinu a vlákninu – všetko je dôležité pre spomalenie vstrebávania cukru a podporu trávenia.
V dnešnej dobe výživových doplnkov mnohí ľudia zabúdajú, že prospešné látky obsiahnuté v náhradách zdravej stravy nedokážu úplne napodobniť všetky pozitívne efekty prírodnej stravy.
V súčasnej dobe je trh s výživovými doplnkami obrovský a neustále rastie. Reklamy nám sľubujú zázračné účinky na zdravie, krásu a výkonnosť.
Podľa odhadov je však najmenej 60% doplnkov výživy na svetovom trhu falošných a často je veľmi ťažké identifikovať falošné výživové doplnky, bez toho aby ste sa v tom vyznali.
Výživová špecialistka Michiko Tomioka z japonskej Nary považuje za najdôležitejšiu zbraň v boji za dlhovekosť a vitalitu konzumáciu čerstvého ovocia. Svoje poznatky a skúsenosti zhrnula pre stanicu CNBC.
Jablká, citrusy, bobuľové plody, hurmikaki a figy - týchto päť druhov ovocia podľa japonskej odborníčky poskytujú jedinečné kombinácie vitamínov, antioxidantov a vlákniny.
Ovocie podporuje imunitu najmä vďaka vysokému obsahu vitamínu C, ktorý je kľúčový pre imunitný systém, a antioxidantom, ktoré chránia bunky pred poškodením. Vláknina je dôležitá pre zdravie našich čriev a má veľký vplyv na trávenie.
Jablká majú vysoký obsah vitamínu C, vlákniny, draslíka a polyfenolov. Obsahujú tiež prebiotiká aj probiotiká, ktoré podporujú zdravie čriev (ktoré je úzko spojené s funkciou mozgu a imunity). Je dokonca známe, že jablká majú protirakovinové vlastnosti.
Na svete existujú desiatky odrôd jabĺk, ale väčšina ľudí sa drží niekoľkých, ako sú Fuji, Gala, Honeycrisp alebo Granny Smith. Keď vyskúšate rôzne druhy, získate širšiu škálu živín a chutí.
Tomioka odporúča jesť jablká so šupkou pre maximum vlákniny. Plátky jabĺk pridáva aj do šalátov a polievok.
Od klementínok a zimných pomarančov Navel až po yuzu, citróny a limetky sú citrusové plody bohaté na vitamíny C, A a foláty, ako aj draslík a vlákninu.
Majú tiež vysoký obsah flavonoidov a karotenoidov - antioxidantov, ktoré chránia vaše bunky a podporujú váš imunitný systém. Vitamín C tiež zvyšuje vstrebávanie železa z rastlinných potravín, čo je obzvlášť dôležité vo vegetariánskej alebo vegánskej strave.
„Jedzte celé ovocie, nielen šťavu. Pomarančovému džúsu chýba vláknina a môže zvýšiť hladinu cukru v krvi. Kôru a šťavu používam na šalátové dresingy, pečenie, čaj a džemy. Do šalátov často pridávam nakrájané citrusy, aby som získala chuť a farbu,“ radí Tomioka.
Či už ide o jahody, čučoriedky, černice, maliny, brusnice alebo goji, bobule majú nízky obsah kalórií a sú plné vitamínov, vlákniny a silných antioxidantov, ako sú antokyány.
Najmä čučoriedky sú známe svojou prospešnosťou pre mozog a srdce, zatiaľ čo bobule goji sú bohaté na betakarotén a podporujú zdravie očí.
„V sezóne ich jem čerstvé. Mrazené organické bobule sú skvelé na smoothies a sušené bobule goji sú vynikajúcim občerstvením alebo ako poleva,“ hovorí Tomioka.
Hurmikaki je bohaté na vitamíny A a C, vlákninu (rozpustnú aj nerozpustnú), draslík a polyfenoly, ako sú triesloviny a flavonoidy. Výskum ukázal, že pomáhajú kontrolovať cholesterol a krvný tlak a podporujú zdravie očí a pokožky.
Existujú dva hlavné typy: Fuyu (neadstringentné), ktoré sa konzumuje priamo po dozretí, keď je plod pevný. Odroda Hachiya (adstringentná): musí byť pri konzumácii úplne zrelá alebo vysušená.
„Moja mama koncom jesene vešala tomel na sušenie. Jedli sme ich ako občerstvenie, používali sme ich do japonských sladkostí (wagashi) alebo dusili so zeleninou. Rada pijem čaj z listov tomelu, ktorý má protizápalové vlastnosti a bohatú, zemitú chuť,“ ponúka odborníčka svoje tipy.
Figy sú bohaté na vlákninu, vitamíny, minerály a fytoestrogény, ktoré podporujú zdravie žien. Obsahujú tiež ficín, enzým, ktorý pomáha tráviť bielkoviny, vďaka čomu sú figy dokonalým občerstvením po jedle. Medzi ďalšie zdravotné výhody patrí kontrola cholesterolu a zníženie zápalu.
„Čerstvé aj sušené figy používam do šalátov, polievok, dezertov a džemov. Ich sladkosť sa krásne hodí k matche alebo horkej čokoláde,“ uvádza Tomioka pre inšpiráciu.
1. Prijmite sezónnu rozmanitosť. Rôzne druhy ovocia ponúkajú rôzne živiny. Vždy, keď je to možné, snažte sa jesť miestne pestované sezónne produkty. Je to čerstvejšie, chutnejšie a lepšie pre planétu.
2. Ak je to možné, jedzte celé ovocie - šupku, dužinu a vlákninu – všetko je dôležité pre spomalenie vstrebávania cukru a podporu trávenia.
3. Jedzte pokojne. Spomaľte a vychutnajte si ovocie. Dôkladné rozžuvanie každého sústa pomáha pri trávení a celkovej pohode.
4. Buďte príkladom. Povzbudzujte deti, aby milovali ovocie nie preto, že je "zdravé", ale preto, že je chutné. Urobte z neho radostnú a pravidelnú súčasť jedál.
5. Nebojte sa prírodného cukru v ovocí. Na rozdiel od rafinovaného cukru spolu s ním konzumujete aj zdraviu prospešnú vlákninu, vitamíny a antioxidanty.
Ovocinári bilancujú sezónu. V priloženom videu si môžete pozrieť reportáž o tom, či boli s úrodou spoojní:
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo