Vyhadzujeme ich, no s naším zdravím dokážu urobiť zázraky. Šupka z tohto ovocia je mimoriadne výživná

Cereálie a ovocie. Ilustračná snímka.
Cereálie a ovocie. Ilustračná snímka. Zdroj: Freepic

Ovocie, ktoré má mnohé zdravotné benefity. No tie najúčinnejšie ukrýva práve časť, ktorú drvivá väčšina populácie vyhadzuje.

Na pohľad vyzerá nevábivo, no mnohí z nás si ho obľúbili pre jeho špecifickú sladko-kyslú chuť. Exotické ovocie kivi sa však oplatí jesť hlavne pre jeho zdravotné benefity. A to aj so šupkou.

Ako píše portál Health.com, jedenie celého kivi vrátane šupky znásobuje jeho efekt na posilnenie imunitného systému, na ale napríklad aj výšku hladiny cholesterolu či krvného tlaku.

Prečítajte si tiež:

Ovocie plné antioxidantov

Kivi je významným zdrojom antioxidantov, vitamínov C a E, ktoré chránia naše bunky pred poškodením, čím prispievajú k posilňovaniu našej imunity. Vo významnom množstve sa však nachádzajú práve v šupke tohto plodu. 

Pomocník vstrebávania železa

Ak trpíte anémiou, kivi určite zaraďte do svojho jedálnička. Keďže je to ovocie bohaté na vitamín C, pomáha telu pri vstrebávaní železa prijímaného z potravy.

Tento benefit potvrdila aj štúdia, ktorej výsledok ukázal, že denná konzumácia dvoch plodov každé ráno spolu s cereáliami obohatenými o železo normalizovala jeho hladinu v krvi už za 16 týždňov.

Prečítajte si tiež:

Pomoc pri vysokom krvnom tlaku

V kivi, aj v jeho šupke, je bohato zastúpený draslík, minerál, ktorý pomáha udržiavať zdravú rovnováhu sodíka. Práve táto rovnováha zohráva dôležitú úlohu pri udržiavaní krvného tlaku pod kontrolou. Ak je totiž hladina sodíka vysoká, tlak to môže zvýšiť. Šupka kivi obsahuje aj horčík, ktorý podporuje dobrý prietok krvi cievami.

Zlepšuje trávenie

Dávka vlákniny obsiahnutá v šupke kivi má pozitívne účinky na zdravie našich čriev a celkové trávenie. Veľkou pomocou môže byť hlavne pre ľudí trpiacich zápchou, keďže má pozitívny vplyv na pravidelné a plynulé vyprázdňovanie. Zároveň je kivi pomocníkom v prevencii rakoviny hrubého čreva a konečníka.

Prečítajte si tiež:

Lepšia imunita aj hladina cholesterolu

Kivi je prirodzene bez cholesterolu a zároveň obsahuje už spomínanú rozpustnú vlákninu, ktorá udržiava zdravú hladinu cholesterolu a cukru v krvi.

Keďže vláknina obsiahnutá v tomto ovocí pozitívne vplýva na zdravie čriev, má tiež veľmi pozitívny vplyv aj na našu imunitu.

Prečítajte si tiež:

Dosiahnite najlepšiu chuť

Kým kivi poznáme ako sladké až mierne kyslasté šťavnaté ovocie, chlpatá hnedá šupka je skôr zemitá a horká. Vhodnejšie pre konzumáciu so šupkou môže preto byť zlaté kivi, prípadne mini kivi.

Ak ste si kúpili kivi a nie je úplne zrelé, pomôcť mu môže zabalenie do papierového vrecka. Pri izbovej teplote takto bude zrelé o pár dní. Naopak už zrelé kivi sa odporúča skladovať v chladničke približne pri 0 až 2 stupňoch Celzia.

Kivi nedržte pri banánoch, jablkách ani avokáde, pretože môžu spôsobiť jeho prezretie.

Na odstránenie nečistôt zo šupky použite tečúcu studenú vodu a prípadne aj kefku. Následne ho osušte čistým uterákom.

Prečítajte si tiež:

Kto by sa mal konzumácii vyhnúť

Kivi napriek svojím nepopierateľným zdravotným benefitom nie je vhodné pre každého. Vyhnúť by sa jeho konzumácii mali ľudia, ktorí majú ústa citlivé na kyslosť. Taktiež ľudia trpiaci syndrómom orálnej alergie, keďže by mohlo u nich spôsobiť svrbenie až opuch v ústach.

Rovnako sa neodporúča konzumovať kivi ľuďom s obličkovými kameňmi alebo tým, ktorí sú na ne náchylní. Vyhnúť by sa im mali aj alergici na latex, keďže obsahuje podobné bielkoviny a mohlo by preto vyvolať nepríjemnú alergickú reakciu.

Ovocinári hovoria o úspešnom roku a dobrej úrode: 

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Zdravie

Dôležité udalosti