Vedci zaznamenali prvý prípad úmrtia na ochorenie, o ktorom mnohí ani netušia, že ním trpia

Vedci zaznamenali prvý prípad úmrtia na ochorenie, o ktorom mnohí ani netušia, že ním trpia
Ilustračná snímka. Zdroj: Profimedia.sk

Prieskum CDC z roku 2022 zistil, že 42 % poskytovateľov zdravotnej starostlivosti nikdy nepočulo o syndróme alfa-gal, čo pravdepodobne prispieva k nedostatočnej diagnostike.

Vedci zdokumentovali prvé úmrtie v dôsledku alergie na mäso spôsobený kliešťom. Agentúra AP informuje o  prípade 47-ročného Američana, ktorý upadol do anafylaktického šoku po konzumácii hovädzieho hamburgera.

Muž, ktorý netušil, že získal alergiu na mäso zomrel minulý rok v septembri, keď dvakrát v priebehu dvoch týždňov konzumoval hovädzie mäso.

Prvé zdravotné problémy mal po rodinnej večeri, ktorej hlavným chodom bol steak. Na druhý deň sa prebudil s bolesťami brucha, ktoré viedli k hnačke a zvracaniu. Hoci zvažoval návštevu lekára, keď sa jeho stav zlepšil a začal sa cítiť dobre, myslel si, že to nie je potrebné.

O dva týždne neskôr sa muž zúčastnil na grilovaní, kde zjedol hovädzí hamburger. O niekoľko hodín neskôr ho našli v bezvedomí v kúpeľni. Nepomohol ani rýchly prevoz do nemocnice, lekári už ho zachrániť nedokázali.

Prečítajte si tiež:

Syndróm alfa-gal

Príčina úmrtia bola dlho záhadou, viac nenapovedala ani pitva. Vdova po zosnulom preto poskytla pitevný protokol lekárovi, ktorý ho poslal špecialistom na alergie.

Výsledky výskumu publikovanom v odbornom časopise Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice ukázali, že muž mal v krvi protilátky proti sacharidu alfa-gal, čo je typický príznak alergie na mäso. 

Tú spôsobuje uhryznutie kliešťa. Manželka zosnulého muža si potom spomenula, že ho na začiatku leta pohrýzlo najmenej 12 alebo 13 kliešťov v oblasti členka.

Syndróm alfa-gal je potenciálne život ohrozujúca alergická reakcia, ktorá sa vyskytuje po konzumácii červeného mäsa alebo iných produktov obsahujúcich alfa-gal. Najčastejšie sa prenáša americkým kliešťom. Symptómy zahŕňajú žihľavku, nevoľnosť a zvracanie, v extrémnych prípadoch sa môže dostaviť aj anafylaktický šok. Práve ten sa stal osudným mužovi z USA. 

Podľa amerického Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) môže alergická reakcia vyvolaná konzumáciou mäsa po uhryznutí kliešťom Lone Star začať kedykoľvek medzi dvoma až šiestimi hodinami po požití alfa-gal, hoci sa môže líšiť od človeka k človeku.

Prečítajte si tiež:

Mnohí ľudia nevedia, že sa nakazili

V rokoch 2010 až 2022 bolo laboratórnymi testmi v USA identifikovaných viac než 110 000 podozrivých prípadov. Skutočný počet prípadov alergie na mäso je pravdepodobne výrazne vyšší, pretože mnohí ľudia si nie sú vedomí, že trpia týmto ochorením a jeho diagnostika vyžaduje špecifický test.

Prieskum CDC z roku 2022 zistil, že 42 % poskytovateľov zdravotnej starostlivosti nikdy nepočulo o tomto syndróme, čo pravdepodobne prispieva k nedostatočnej diagnostike.

Počet nových prípadov stúpa, pravdepodobne v dôsledku zvýšeného povedomia a rozširovania geografického rozsahu výskytu kliešťa lone star (hlavný vektor v USA).

V priloženom videu si môžete pozrieť reportáž o modernej mäsovej diéte:

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Zdravie

Dôležité udalosti