Prieskum CDC z roku 2022 zistil, že 42 % poskytovateľov zdravotnej starostlivosti nikdy nepočulo o syndróme alfa-gal, čo pravdepodobne prispieva k nedostatočnej diagnostike.
Vedci zdokumentovali prvé úmrtie v dôsledku alergie na mäso spôsobený kliešťom. Agentúra AP informuje o prípade 47-ročného Američana, ktorý upadol do anafylaktického šoku po konzumácii hovädzieho hamburgera.
Muž, ktorý netušil, že získal alergiu na mäso zomrel minulý rok v septembri, keď dvakrát v priebehu dvoch týždňov konzumoval hovädzie mäso.
Prvé zdravotné problémy mal po rodinnej večeri, ktorej hlavným chodom bol steak. Na druhý deň sa prebudil s bolesťami brucha, ktoré viedli k hnačke a zvracaniu. Hoci zvažoval návštevu lekára, keď sa jeho stav zlepšil a začal sa cítiť dobre, myslel si, že to nie je potrebné.
O dva týždne neskôr sa muž zúčastnil na grilovaní, kde zjedol hovädzí hamburger. O niekoľko hodín neskôr ho našli v bezvedomí v kúpeľni. Nepomohol ani rýchly prevoz do nemocnice, lekári už ho zachrániť nedokázali.
Príčina úmrtia bola dlho záhadou, viac nenapovedala ani pitva. Vdova po zosnulom preto poskytla pitevný protokol lekárovi, ktorý ho poslal špecialistom na alergie.
Výsledky výskumu publikovanom v odbornom časopise Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice ukázali, že muž mal v krvi protilátky proti sacharidu alfa-gal, čo je typický príznak alergie na mäso.
Tú spôsobuje uhryznutie kliešťa. Manželka zosnulého muža si potom spomenula, že ho na začiatku leta pohrýzlo najmenej 12 alebo 13 kliešťov v oblasti členka.
Syndróm alfa-gal je potenciálne život ohrozujúca alergická reakcia, ktorá sa vyskytuje po konzumácii červeného mäsa alebo iných produktov obsahujúcich alfa-gal. Najčastejšie sa prenáša americkým kliešťom. Symptómy zahŕňajú žihľavku, nevoľnosť a zvracanie, v extrémnych prípadoch sa môže dostaviť aj anafylaktický šok. Práve ten sa stal osudným mužovi z USA.
Podľa amerického Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) môže alergická reakcia vyvolaná konzumáciou mäsa po uhryznutí kliešťom Lone Star začať kedykoľvek medzi dvoma až šiestimi hodinami po požití alfa-gal, hoci sa môže líšiť od človeka k človeku.
V rokoch 2010 až 2022 bolo laboratórnymi testmi v USA identifikovaných viac než 110 000 podozrivých prípadov. Skutočný počet prípadov alergie na mäso je pravdepodobne výrazne vyšší, pretože mnohí ľudia si nie sú vedomí, že trpia týmto ochorením a jeho diagnostika vyžaduje špecifický test.
Prieskum CDC z roku 2022 zistil, že 42 % poskytovateľov zdravotnej starostlivosti nikdy nepočulo o tomto syndróme, čo pravdepodobne prispieva k nedostatočnej diagnostike.
Počet nových prípadov stúpa, pravdepodobne v dôsledku zvýšeného povedomia a rozširovania geografického rozsahu výskytu kliešťa lone star (hlavný vektor v USA).
V priloženom videu si môžete pozrieť reportáž o modernej mäsovej diéte:
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo