Tichá pandémia, ktorá decimuje ľudstvo. Vedci popísali desivé dôsledky konzumácie ultraspracovaných potravín

Tichá pandémia, ktorá decimuje ľudstvo. Vedci popísali desivé dôsledky konzumácie ultraspracovaných potravín
Ilustračná snímka. Zdroj: Profimedia.sk

Na základe systematického prehľadu 104 dlhodobých štúdií vykonaných pre túto sériu vedci zistili, že 92 z nich uvádzalo väčšie riziko vzniku jednej alebo viacerých chronických chorôb a predčasnej smrti zo všetkých príčin.

Ultraspracované potraviny (UPF) sú spojené s poškodením všetkých hlavných orgánových sústav ľudského tela a predstavujú obrovskú hrozbu pre globálne zdravie. Podľa denníka The Guardian to tvrdia autori doteraz najrozsiahlejšej štúdie zameranej na posúdenie rizík spojených s konzumáciou UPF.

UPF podľa nich rýchlo nahrádzajú čerstvé potraviny v strave detí a dospelých na všetkých kontinentoch a sú spojené so zvýšeným rizikom desiatok zdravotných problémov, vrátane obezity, cukrovky 2. typu, srdcových ochorení a depresie.

Podľa prehľadu zistení, ktoré vyplývajú zo série článkov uverejnených v odbornom časopise Lancet, je prudký nárast konzumácie UPF na celom svete podnecovaný ziskuchtivými korporáciami, ktoré používajú agresívne taktiky na podporu spotreby, potláčanie vedeckej diskusie a zabránenie regulácie.

Ultraspracované potraviny sú priemyselne spracované produkty, ktoré obsahujú prísady ako emulgátory, stabilizátory, umelé arómy, farbivá a konzervanty. Vyznačujú sa vysokým obsahom soli, cukru a tukov, pričom majú nízky obsah vlákniny, vitamínov a minerálov. Medzi bežné príklady patria sladkosti, sladené nápoje, instantné polievky, sladené cereálie, polotovary, balené snacky, fast foody a väčšina priemyselne vyrábaného pečiva.

Prečítajte si tiež:

Podiel UPF v jedálničku sa zvyšuje

V Spojenom kráľovstve a USA viac ako polovica priemerného jedálnička teraz pozostáva z UPF.  Najmä u mladších, chudobnejších ľudí alebo ľudí zo znevýhodnených oblastí, typický jedálniček pozostáva až z 80 % z UPF.

Dôkazy preskúmané 43 poprednými svetovými odborníkmi naznačujú, že jedálničky s vysokým obsahom UPF súvisia s prejedaním, nízkou nutričnou kvalitou a vyššiemu vystavovaniu sa škodlivým chemikáliám a prídavným látkam.

Na základe systematického prehľadu 104 dlhodobých štúdií vykonaných pre túto sériu vedci zistili, že 92 z nich uvádzalo väčšie riziko vzniku jednej alebo viacerých chronických chorôb a predčasnej smrti zo všetkých príčin.

Pandémia chronických chorôb

Vedci v tejto súvislosti hovoria o „pandémii chronických chorôb“. Tento termín sa pritom nevzťahuje na tradičnú pandémiu v zmysle nákazlivej choroby, ale používa sa ako metafora alebo opis na zdôraznenie globálneho, rozsiahleho a rastúceho výskytu neprenosných chorôb (NCD), ako sú kardiovaskulárne choroby, rakovina, cukrovka a chronické respiračné ochorenia.

Tieto ochorenia sú hlavnou príčinou chorobnosti a úmrtnosti na celom svete a predstavujú značnú záťaž pre zdravotnícke systémy a ekonomiky.

Prečítajte si tiež:

Vedci zavelili do boja proti UPF

Jedným z autorov série publikovanej v časopise Lancet je brazílsky epidemiológ a expert na výživu Carlos Monteiro, ktorý sa preslávil zavedením termínu ultraspracované potraviny a ich klasifikácie, známej ako NOVA. Jeho výskum sa zameriava na vzťah medzi stravovaním, verejným zdravím a chronickými chorobami.

Súhrn zistení podľa neho zdôrazňuje, prečo je potrebné prijať naliehavé opatrenia na riešenie problému UPF.

„Prvá štúdia v tejto sérii Lancet naznačuje, že ultraspracované potraviny poškodzujú všetky dôležité orgánové sústavy v ľudskom tele. Dôkazy jasne naznačujú, že ľudia nie sú biologicky prispôsobení na ich konzumáciu,“ uvádza sa v štúdii.

On a jeho kolegovia v Brazílii prišli s klasifikačným systémom potravín Nova. Ten ich zaraďuje podľa stupňa spracovania, od 1 – nespracované alebo minimálne spracované potraviny, ako napríklad celé ovocie a zelenina – až po 4: ultraspracované.

Táto kategória sa skladá z produktov, ktoré boli priemyselne vyrobené, často s použitím umelých príchutí, emulgátorov a farbív. Patria sem nealkoholické nápoje a balené snacky, ktoré sú zvyčajne veľmi chutné a majú vysoký obsah kalórií, ale nízky obsah živín.

„Sú tiež navrhnuté a uvádzané na trh tak, aby nahradili čerstvé potraviny a tradičné jedlá a zároveň maximalizovali zisky spoločností,“ uviedol Monteiro.

Nedostatky výskumu

Kritici tvrdia, že UPF je nejasne definovaná kategória a že existujúce zdravotné politiky, ako napríklad tie, ktoré sú zamerané na zníženie spotreby cukru a soli, nie sú dostatočné na riešenie tejto hrozby.

Monteiro si uvedomuje nedostatky svojho výskumu, ktorému kritici vyčítajú, že sa nemôže oprieť o dostatok dlhodobých klinických a komunitných štúdií, ktoré by overili nové poznatky o mechanizmoch a existenciu podskupín s rôznymi nutričnými hodnotami.

Tvrdí však, že budúci výskum nesmie oddialiť okamžité opatrenia na riešenie problému UPF, ktoré sú podľa neho odôvodnené súčasnými dôkazmi.

V priloženom videu si môžete pozrieť archívny príspevok o nebezpečných potravinách na európskom trhu:

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Zdravie

Dôležité udalosti