Strava ako jeden z dielikov prevencie: Ktoré potraviny môžu znížiť riziko najčastejšej rakoviny žien na Slovensku?

Strava ako jeden z dielikov prevencie: Ktoré potraviny môžu znížiť riziko najčastejšej rakoviny žien na Slovensku?
Potraviny. Ilustračná snímka Zdroj: Profimedia

Jedálniček sám o sebe rakovinu neodvráti. Odborníci však upozorňujú, že dlhodobo nastavené stravovacie návyky môžu zohrávať dôležitú úlohu pri znižovaní rizika rakoviny prsníka. Ktoré potraviny sa v štúdiách objavujú najčastejšie?

Výživa sama o sebe nezaručuje ochranu pred rakovinou prsníka, ale môže byť súčasťou komplexnej prevencie. Toto ochorenie je najčastejšou formou rakoviny, ktorá na Slovensku postihuje ženy.

Kľúčovú úlohu v prevencii zohrávajú pravidelné skríningy, udržiavanie zdravej hmotnosti, pohyb a obmedzenie alkoholu. 

Dlhodobé stravovacie návyky však môžu ovplyvniť riziko ochorenia – najmä pravidelná konzumácia rastlinných a minimálne spracovaných potravín sa spája s nižším výskytom rakoviny prsníka, uvádza web Healthline.

Zelenina tvorí pevný základ zdravej stravy. Listová zelenina, ako špenát, kel či rukola, obsahuje karotenoidy – beta-karotén, luteín a zeaxantín – ktoré štúdie spájajú s nižším rizikom rakoviny.

Kapustovitá zelenina, vrátane brokolice, kapusty či karfiolu, obsahuje glukozinoláty, ktoré sa v tele premieňajú na látky s protirakovinovým potenciálom. Podľa výskumu medzi ženami v južnej Číne vyšší príjem týchto druhov zeleniny súvisel s nižším rizikom ochorenia.

Prečítajte si tiež:

Ovocie, vláknina a strukoviny

Ovocie je stabilným zdrojom antioxidantov a vitamínov. Citrusové plody a bobuľové ovocie obsahujú vitamín C, folát a flavonoidy, ktoré chránia DNA pred poškodením.

Významnú úlohu zohráva aj vláknina. Celozrnné obilniny, ako hnedá ryža, jačmeň, quinoa či raž, sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Štúdia sledovala vyše 10-tisíc žien a zistila, že vyšší príjem kvalitných sacharidov súvisel s nižším rizikom rakoviny prsníka.

Strukoviny – fazuľa, cícer či šošovica – sú výživovo hodnotné a bohaté na vlákninu. Výskum medzi nigérijskými ženami ukázal, že tie s najvyšším príjmom strukovín mali o takmer tretinu nižšie riziko ochorenia.

Prečítajte si tiež:

Ryby a orechy

Tučné ryby, napríklad losos alebo makrela, sú zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré môžu mať ochranný účinok. Výskum naznačuje, že vlašské orechy vyvolávajú pozitívne zmeny v expresii génov spojených s nádorovým rastom.

Výsledky sú teda jasné: neexistujú „superpotraviny“, ktoré by samy zabránili rakovine prsníka. Dôležitý je dlhodobý vzorec stravovania a celkový životný štýl, ktorý zahŕňa pohyb, kontrolu hmotnosti a pravidelné preventívne vyšetrenia.

V Teleráne sme sa venovali prevencii a liečbe rakoviny prsníka. Pozrite si archívne video: 

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Zdravie

Dôležité udalosti