Každodenná strava môže ovplyvniť dĺžku života. Tieto obľúbené potraviny sú kľúčom k dlhovekosti, ukazuje štúdia

Každodenná strava môže ovplyvniť dĺžku života. Tieto obľúbené potraviny sú kľúčom k dlhovekosti, ukazuje štúdia
Zdroj: Freepik

Vedci skúmali 120-tisíc ľudí. Tieto bežné potraviny spája nižšie riziko predčasného úmrtia a chorôb.

Téma dlhovekosti vzbudzuje záujem nielen u bežnej verejnosti, ale aj u odborníkov, ktorí skúmajú, čo k nej prispieva.

Väčšina z nich sa zhoduje, že faktorov ovplyvňujúcich dĺžku nášho života je viacero – od dostatku spánku cez pravidelné cvičenie až po stravu, ktorá, ako ukazuje aj nedávna štúdia vedcov, hrá významnú úlohu.

Kľúčom k dlhovekosti môžu byť dokonca aj obľúbené potraviny ako čokoláda, bobuľové plody, jablká či čaj.

Prečítajte si tiež:

Nižšie riziko chronických ochorení 

Na výskume spolupracovali vedci z austrálskej Edith Cowan University, britskej Kráľovskej univerzity v Belfaste a Lekárskej univerzity vo Viedni.

Štúdia trvala viac než 10 rokov a zahŕňala 120 000 ľudí. Vedci dospeli k prekvapivým záverom – ľudia, ktorí pravidelne konzumovali potraviny bohaté na flavonoidy, mali nižšie riziko predčasného úmrtia.

Flavonoidy, teda skupina antioxidantov, mali zároveň znížiť riziko chronických ochorení ako je cukrovka 2. typu, rakovina, kardiovaskulárne i neurologické ochorenia.

„Príjem flavonoidov v množstve približne 500 mg denne bol spojený so 16 % nižším rizikom úmrtnosti zo všetkých príčin, ako aj s približne 10 % nižším rizikom kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky 2. typu a respiračných ochorení,“ cituje portál Science Daily hlavného autora štúdie Benjamina Parmentera.

„To je zhruba množstvo flavonoidov, ktoré by ste skonzumovali v dvoch šálkach čaju,“ dodal.

Prečítajte si tiež:

Dôležitá je rozmanitosť 

Vedci však odporúčajú nielen piť čaj, ale aj jesť rôzne potraviny bohaté na flavonoidy – napríklad maliny, černice, hrozno, čučoriedky, tmavú čokoládu, jablká, citrusové plody, paradajky, cibuľu či brokolicu.

Flavonoidy z rôznych zdrojov môžu mať rozdielne účinky na naše zdravie. Kým niektoré môžu pomôcť predchádzať vysokému krvnému tlaku, iné môžu pomôcť so zápalom. Preto je kľúčová ich rôznorodá konzumácia. 

„Jednoduché a dosiahnuteľné zmeny v stravovaní, ako napríklad pitie väčšieho množstva čaju a jedenie väčšieho množstva lesných plodov a jabĺk, môžu potenciálne zlepšiť zdravie z dlhodobého hľadiska,“ dodal spoluautor štúdie Aedín Cassidy.

V lesoch sa objavili prvé dubáky, viac sa dozviete v reportáži:

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Zdravie

Dôležité udalosti