Vedci skúmali 120-tisíc ľudí. Tieto bežné potraviny spája nižšie riziko predčasného úmrtia a chorôb.
Téma dlhovekosti vzbudzuje záujem nielen u bežnej verejnosti, ale aj u odborníkov, ktorí skúmajú, čo k nej prispieva.
Väčšina z nich sa zhoduje, že faktorov ovplyvňujúcich dĺžku nášho života je viacero – od dostatku spánku cez pravidelné cvičenie až po stravu, ktorá, ako ukazuje aj nedávna štúdia vedcov, hrá významnú úlohu.
Kľúčom k dlhovekosti môžu byť dokonca aj obľúbené potraviny ako čokoláda, bobuľové plody, jablká či čaj.
Na výskume spolupracovali vedci z austrálskej Edith Cowan University, britskej Kráľovskej univerzity v Belfaste a Lekárskej univerzity vo Viedni.
Štúdia trvala viac než 10 rokov a zahŕňala 120 000 ľudí. Vedci dospeli k prekvapivým záverom – ľudia, ktorí pravidelne konzumovali potraviny bohaté na flavonoidy, mali nižšie riziko predčasného úmrtia.
Flavonoidy, teda skupina antioxidantov, mali zároveň znížiť riziko chronických ochorení ako je cukrovka 2. typu, rakovina, kardiovaskulárne i neurologické ochorenia.
„Príjem flavonoidov v množstve približne 500 mg denne bol spojený so 16 % nižším rizikom úmrtnosti zo všetkých príčin, ako aj s približne 10 % nižším rizikom kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky 2. typu a respiračných ochorení,“ cituje portál Science Daily hlavného autora štúdie Benjamina Parmentera.
„To je zhruba množstvo flavonoidov, ktoré by ste skonzumovali v dvoch šálkach čaju,“ dodal.
Vedci však odporúčajú nielen piť čaj, ale aj jesť rôzne potraviny bohaté na flavonoidy – napríklad maliny, černice, hrozno, čučoriedky, tmavú čokoládu, jablká, citrusové plody, paradajky, cibuľu či brokolicu.
Flavonoidy z rôznych zdrojov môžu mať rozdielne účinky na naše zdravie. Kým niektoré môžu pomôcť predchádzať vysokému krvnému tlaku, iné môžu pomôcť so zápalom. Preto je kľúčová ich rôznorodá konzumácia.
„Jednoduché a dosiahnuteľné zmeny v stravovaní, ako napríklad pitie väčšieho množstva čaju a jedenie väčšieho množstva lesných plodov a jabĺk, môžu potenciálne zlepšiť zdravie z dlhodobého hľadiska,“ dodal spoluautor štúdie Aedín Cassidy.
V lesoch sa objavili prvé dubáky, viac sa dozviete v reportáži:
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo