Zlyháva vám štítna žľaza? Môže za tým byť chýbajúci prvok

Zlyháva vám štítna žľaza? Môže za tým byť chýbajúci prvok
Ilustračná snímka Zdroj: shutterstock/Martin

Únava, priberanie, vypadávanie vlasov? Problém môže byť v štítnej žľaze. Odborníci upozorňujú, že za poruchami často stojí jeden nenápadný, no dôležitý minerál.

Mnohí ľudia si dlhý čas neuvedomujú, že ich štítna žľaza nefunguje správne. Prvé príznaky sú často nenápadné a ľahko sa zamieňajú s únavou, so stresom či s prirodzeným starnutím.

Jednou z najčastejších príčin porúch štítnej žľazy je nedostatok jódu – minerálu, ktorý telo potrebuje na tvorbu hormónov riadiacich metabolizmus, mozgovú činnosť, činnosť srdca aj stav kostí. Informoval o tom web Polsat News.

Podľa údajov Európskej komisie je v Európe až 360 miliónov ľudí ohrozených komplikáciami spôsobenými nízkym príjmom jódu.

Problém je pritom vážny – jód sa v tele hromadí najmä v štítnej žľaze a jeho dlhodobý nedostatok môže viesť k vzniku takzvanej strumy, teda zväčšenia štítnej žľazy, ale aj k vážnejším poruchám – napríklad k spomaleniu metabolizmu, k problémom so srdcom, k slabosti či k pocitu zadýchavania.

Prečítajte si tiež:

Pozor na tieto príznaky

Nedostatok jódu môže mať rôzne prejavy, ktoré sa nie vždy objavia naraz. Medzi najčastejšie patria:

  • pretrvávajúca únava a slabosť,
  • problémy so sústredením a zhoršená pamäť,
  • zvýšenie telesnej hmotnosti bez zmeny stravovania,
  • padanie vlasov a suchá pokožka,
  • pocit chladu, spomalené reflexy,
  • u žien poruchy menštruačného cyklu,
  • viditeľné zväčšenie krku v oblasti štítnej žľazy.

Nedostatok jódu môže mať ešte vážnejšie následky u tehotných žien – hrozí poškodenie vývoja mozgu plodu a znížený intelekt u detí. Aj preto odborníci upozorňujú na dôležitosť včasného rozpoznania problému a doplnenia tohto dôležitého prvku.

Prečítajte si tiež:

Prečo jód chýba a kde ho nájdeme

Odborníci z amerického Inštitútu environmentálnej medicíny upozorňujú, že aj v rozvinutých krajinách je nedostatok jódu čoraz bežnejší. Dôvodom sú napríklad zmeny v poľnohospodárstve – menej sa používajú jódové hnojivá a krmivá pre hospodárske zvieratá.

Mnohí ľudia vyraďujú z jedálnička ryby a mliečne výrobky. Medzi najlepšie prírodné zdroje jódu pritom patria práve morské ryby ako makrela či treska, morské plody a riasy. Menšie množstvo obsahujú aj niektoré druhy zeleniny, obilniny, žltý syr alebo orechy.

Väčšina odborníkov odporúča denne prijať aspoň 150 mikrogramov jódu – u tehotných žien je odporúčaná dávka ešte vyššia.

Ak máš podozrenie, že tvojmu telu chýba jód, alebo sa objavujú príznaky poruchy štítnej žľazy, je vhodné poradiť sa s lekárom a zvážiť vyšetrenie hormónov. Včasná diagnostika a jednoduchá úprava stravy môžu predísť vážnym zdravotným problémom.

V archívnej reportáži sa dozviete, ktoré výživové trendy naozaj fungujú, a ktoré sú len mýty:

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Zdravie

Dôležité udalosti