Dovolenka sa zmenila na horor: Jedlo z hotelového bufetu poslalo vyše stovku hostí na záchod a do nemocníc

Dovolenka sa zmenila na horor: Jedlo z hotelového bufetu poslalo vyše stovku hostí na záchod a do nemocníc
Zdroj: Freepik/katemangostar

Namiesto slnka a mora prišli bolesti brucha a nemocnica. Hostí luxusného hotela skolila zákerná baktéria v jedle.

Dovolenka v Španielsku sa zmenila na peklo po tom, čo turisti zjedli obed. Incident sa odohral v rezorte La Manga neďaleko Murcie. Až dvadsať hostí, medzi nimi aj deti zo štvorhviezdičkového hotela Izan Cavanna, muselo byť hospitalizovaných.

Dôvodom bolo zrejme prepuknutie salmonelózy. Vyšetrovanie miestnych orgánov stále prebieha a kuchyňa hotela bola uzatvorená.

The Sun uvádza, že pôvodne sa hovorilo o 28 prípadoch dovolenkárov, ktorých trápila nevoľnosť, vracanie, hnačka a v niektorých prípadoch aj horúčka po tom, ako v sobotu (23. augusta) zjedli hotelový obed. V nedeľu (24. augusta) sa však počet ľudí s príznakmi zvýšil na vyše 100 z 800 hotelových hostí.

Okolo dvadsiatich hostí, medzi ktorými boli malé deti či tehotná žena, bolo prevezených do nemocnice kvôli horúčke.

Prečítajte si tiež:

Podozrivou je ryba

Úrady odobrali z kuchyne vzorky. Hostia sa domnievajú, že na vine mohla byť ryba alebo cestoviny so špenátom, ktoré sa podávali formou bufetu. Úrady však zatiaľ nepotvrdili, ktoré jedlo bolo zdrojom salmonelózy.

„Po obede sa začala cítiť zle,“ uviedla jedna dovolenkárka, ktorej kamarátka ochorela.

„Myslíme si, že to súvisí s rybou, pretože na obede sme boli štyria, ale ona bola jediná, kto ju zjedol. Ostatní sme jedli mäso a sme v poriadku,“ dodala.

Do hotela museli prísť aj sanitky a niektorí hostia dostali infúzie kvôli dehydratácii.

Dovolenkári sa sťažujú na nedostatok informácií od personálu hotela. Tí, ktorí prišli v nedeľu, uviedli, že neboli informovaní o možnom prepuknutí salmonelózy a dokonca jedli v jedálni ešte predtým, ako ju zatvorili.

Prečítajte si tiež:

Najčastejšie sa spája s nedostatočnou tepelnou úpravou

Salmonelózu spôsobujú baktérie rodu Salmonela. Ide o veľmi rozšírené ochorenie, ktoré sa častejšie vyskytuje v lete.

Najčastejšie je spôsobené kontaminovanými potravinami a nápojmi, u detí sa môže prenášať aj fekálno-orálnou cestou. Často sa spája s nedostatočne tepelne upravenými potravinami – najmä mäsom, mäsovými výrobkami a vajcami. Ďalším zdrojom nákazy býva nedodržiavanie hygienických pravidiel pri príprave jedla.

Inkubačná doba je 6 – 72 hodín. Najčastejším príznakom bývajú hnačky, ktoré sprevádzajú bolesti brucha, vracanie, horúčka či bolesť hlavy. Dĺžka liečby závisí od konkrétneho druhu baktérie.

Prečítajte si tiež:

Liečba zvyčajne trvá 7 – 14 dní a pozostáva z hydratácie, diéty, podávania čierneho uhlia, črevných antiseptík, probiotík a v niektorých prípadoch aj antibiotík.

Väčšina pacientov ju prekoná bez vážnych následkov, no pri deťoch a starších ľuďoch je rizikom najmä dehydratácia. Môže dôjsť aj k infekcii krvi (bakteriémii), keď baktérie preniknú z čriev do krvného obehu – vtedy sú potrebné antibiotiká.

Ojedinele sa môže vyskytnúť aj zápal kĺbov, mozgových blán alebo obličiek. Salmonelóza sa môže zmeniť aj na chronickú – akútna forma pominie, no baktérie zostávajú v tele a spôsobujú problémy s tráviacim traktom či dokonca artritídu.

Obrovská tragédia sa odohrala v Egypte. V mori sa utopilo šesť študentov, viac sa dozviete v reportáži:

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Zdravie

Dôležité udalosti