Nová štúdia švédskych odborníkov ukazuje, že strava bohatá na rastlinné potraviny a zdravé tuky môže spomaliť rozvoj chronických ochorení a podporiť dlhší a zdravší život.
Podľa výskumu Karolinského Inštitútu má to, čo jeme, výrazný vplyv na náš zdravotný stav a rýchlosť, akou sa u nás rozvíjajú chronické choroby. Vedci sledovali viac ako 2 400 starších Švédov počas 15 rokov a zisťovali, ako štyri typy stravovania ovplyvňujú hromadenie chronických ochorení.
Tri z týchto režimov sa považovali za zdravé – zahŕňali dostatok zeleniny, ovocia, celozrnných výrobkov, orechov, strukovín a nenasýtených tukov, pričom obmedzovali sladkosti, červené a spracované mäso či maslo. Štvrtý typ stravy, označovaný ako prozápalový, naopak obsahoval viac červeného a spracovaného mäsa, rafinovaných obilnín a sladených nápojov a menej zeleniny, kávy či čaju.
Výsledky ukázali, že zdravá strava spomaľuje vznik najmä kardiovaskulárnych, neurologických a psychiatrických chorôb, zatiaľ čo prozápalový jedálniček zvyšuje riziko ich vzniku. „Naše zistenia jasne ukazujú, že spôsob stravovania má veľký vplyv na rozvoj viacerých ochorení v staršej populácii,“ povedal Adrián Carballo-Casla, spoluautor štúdie z Karolinského Inštitútu.
Hlavnou výhodou štúdie bolo jej 15-ročné sledovanie účastníkov s opakovanou kontrolou stravovacích návykov, čo umožnilo presnejšie posúdiť kumulatívny efekt výživy na chronické ochorenia. Analýza sa zamerala na rýchlosť hromadenia chorôb, ktorá sa považuje za ukazovateľ zrýchleného starnutia.
Vedci ale upozorňujú, že štúdia má aj určité obmedzenia – údaje o stravovacích návykoch pochádzali od samotných účastníkov a väčšina z nich bola vzdelaná, žila v mestských oblastiach a mala stabilné finančné zázemie, čo môže ovplyvniť všeobecnú platnosť záverov. Napriek tomu výsledky jednoznačne potvrdzujú, že zdravá a vyvážená strava je investíciou do dlhšieho a kvalitnejšieho života.
Ďalším krokom výskumníkov bude určiť, ktoré konkrétne potraviny a odporúčania najviac prospievajú dlhovekosti a ako ich cielene odporučiť rôznym skupinám seniorov podľa veku, pohlavia, zdravotného stavu či psychosociálneho zázemia. Cieľom je predĺžiť zdravé roky života a znížiť záťaž zdravotného systému starnúcej populácie.
Pozrite si archívnu reportáž o modernej mäsovej diéte:
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo