Otrava jedlom sa prejavuje rôzne, od slabších nevoľností až po zvracanie a hnačku. Šíreniu infekcií a baktérií vo vlastnej kuchyni vieme zabrániť dodržiavaním niekoľkých jednoduchých pravidiel.
Nevoľnosť, bolesť brucha či väčšie zdravotné ťažkosti. Otravu jedlom či infekciu môžeme dostať nielen z jedla v reštaurácia, ale aj z toho, ktoré si pripravujeme doma. Odborníci hovoria, že to súvisí s tým, ako jedlo pripravujeme a aké zvyky v kuchyni celkovo dodržiavame, píše portál Health.com.
Podľa amerického vedca a lekára Michaela Levinea je jednou z hlavných príčin šírenia baktérií v kuchyni nesprávne umývanie rúk alebo ich neumývanie vôbec. Baktérie následne takto prenesieme na jedlo, cez ktoré sa priamo dostávajú do nášho tela.
Správne umývanie rúk má trvať aspoň 20 sekúnd, nemali by sme zabúdať na mydlo a najlepšie je použiť teplú tečúcu vodu. Uterák by mal byť čistý a suchý, keďže vlhké prostredie podporuje rast baktérií. Venujte pozornosť aj oblasti medzi prstami a pod nechtami.
Levine uvádza, že častou príčinou šírenia infekcií, ako sú napríklad E. coli alebo salmonela, je zlá tepelná úprava jedál. Správnym spôsobom prípravy ich totiž dokážeme vyhubiť.
Pri príprave mäsa Levine odporúča používať teplomer. Odporúčaním sú vnútorné teploty pre prípravu hydinového mäsa 74 stupňov Celzia, steakov a pečeného mäsa 64 a mletého mäsa a klobás 71 stupňov Celzia.
Pridlhé skladovanie zvyškov jedla pred uložením do chladničky zvyšuje riziko prenosu baktérií. Tie sa množia najrýchlejšie pri teplote v rozmedzí 4 až 60 stupňov Celzia.
A preto, ak jedlo pripravíte, pred podávaním by ste ho mali uchovať v teplote nad 60 stupňov. Následne po dojedení zvyšky odložte do chladničky najneskôr do dvoch hodín od skončenia jedenia.
Odborný asistent potravinárskej mikrobiológie na Michiganskej štátnej univerzite Ahmed Abdelhamid hovorí, že bežným problémom v kuchyni je takzvaná krížová kontaminácia.
Typickým príkladom je používanie tej istej dosky na krájanie rôznych jedál alebo oplachovanie mäsa v dreze, odkiaľ sa infekcia môže rozšíriť na povrchy, riad aj vaše ruky.
Dobré je preto na rôzne potraviny používať rôzne dosky na krájanie a po použití ich vždy dôkladne umývať a tiež surové mäso alebo hydinu uchovávať oddelene od ostatných jedál v chladničke.
Zemiakové placky či ako príloha na rôzne spôsoby. Pozrite sa, čo všetko v kuchyni dokážete v kuchyni:
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo